Crna kronika
ŠOK U DIVALTOVOJ ULICI

Lovački psi pred ženom i djecom zaklali maltezera
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Vlasnik lovačkih pasa, inače policajac, tražio je od šokirane žene da se ne zove policija

Ništa nije upućivalo na to da će uobičajena poslijepodnevna šetnja mlade obitelji Divaltovom ulicom u Osijeku završiti krvoločnim napadom pasa u kojem joj je usmrćen psić maltezer, a majka i dvoje male djece doživjeti šok od kojega se još oporavljaju.


- Supruga je u ponedjeljak poslijepodne s naše dvoje djece, u dobi od tri i sedam godina, te sa psom, maltezerom Roryjem, izišla iz zgrade na ulicu. Stariji sin vodio je Roryja na povodcu, a kod kućnog broja 196 ugledali su kako nekoliko kuća dalje dva psa, njemačka oštrodlaka ptičara, uz lavež trče prema njima. Supruga je instinktivno uzela povodac od sina i tada su ta dva psa napala Roryja. Supruga ih je pokušavala razdvojiti i dozivala je u pomoć, zajedno s djecom, koja su se rasplakala. Nakon minutu-dvije zapomaganja na ulicu je istračao vlasnik pasa i njegov susjed, koji su tek nakon desetak minuta uspjeli razdvojiti pse - ispričao nam je Tomislav Kovačević, dodavši kako su ptičari njihova psa, pred očima šokirane i uplakane djece, usmrtila. Supruga nije mogla puno pomoći, jer se, vidjevši što ptičari rade Roryju, bojala da će napasti i djecu, pa ju je maknula od pasa.


- Lavež i zapomaganje čuli su i drugi stanari Divaltove, a jedan je, vidjevši da Rory nepomično okrvavljen leži, rekao da će ga odvesti u veterinarsku stanicu. Veterinarka je mogla samo konstatirati smrt psa, a pregledom je utvrdila da mu je polomljena kralježnica i pregrižena glavna arterija. Inače, vlasnik lovačkih pasa djelatnik je PU osječko-baranjske i ono što me strahovito ljuti jest što je supruzi, koja je bila u šoku, rekao da ne pravi dramu i da se ne zove policiju, nego će kupiti djeci novoga psa kakvog žele i platiti sve troškove, uz izgovor da je njegova kujica skotna - kaže Kovačević te se pita što bi bilo da supruga nije uspjela zaštititi djecu i maknuti je na sigurno uz pomoć dobrih ljudi.
- Zašto tako opasni psi smiju biti pušteni na ulicu bez nadzora? Ovaj put je napadnut maleni nedužni psić i usmrćen pred očima djece. Sutra to umjesto psa može biti i nečije dijete. Zanima nas misli li vlasnik pasa da našoj djeci može platiti pretrpljeni šok i traume. Djeca mi već dva dana ne mogu doći k sebi, boje se izići na ulicu... Do kada će neodgovorni vlasnici prolaziti nekažnjeno - zapitao je naš sugovornik.

Milan Bugarić
POLICIJA UZELA IZJAVE VLASNIKA PASA
Unatoč zamolbi vlasnika pasa da se policija ne zove, očevid je ipak, na poziv obitelji Kovačević, obavljen. Iz Policijske uprave osječko-baranjske kratko doznajemo kako je policijska patrola koja je izišla na mjesto događaja u Divaltovoj ulici uzela podatke i izjave vlasnika pasa te će o eventualnom podizanju prijave odlučiti nakon završetka istraživanja. Ako prijave protiv vlasnika bude, lovački psi koji su napali i usmrtili maltezera trebali bi biti poslani u karantenu na promatranje.

Njemački oštrodlaki ptičar najpopularniji je lovački pas, a u opisima se navodi kako zna biti ljubomoran na druge pse i kako se mora voditi računa o tome da ima izvanredno razvijen lovački nagon.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike