Osijek
KAKO RADI LABORATORIJ U EPIDEMIJI

Pacijenata je manje, kao i u ordinacijama
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Laboratorij radi i poslijepodne, za hitne slučajeve * Moguće vađenje krvi u kućanstvu ako pacijent nije u samoizolaciji

Desetero djelatnika Medicinsko-biokemijskog laboratorija, koji predvodi mag. Brankica Bojčić, spec. med. biokemije, a koji od 2000. djeluje kao grupna privatna praksa, i to u južnom krilu prizemlja centralne zgrade Doma zdravlja u Osijeku, svaki dan, unatoč epidemiji, i dalje pokupi uzorke krvi iz 60 ordinacija diljem Osječko-baranjske županije, u svom prostoru uzima uzorke krvi od najmanje 80 pacijenata i odlazi u najmanje deset kućanstava kako bi krv i urin uzeo na pacijentovoj adresi.

No zahvalni su jer još nisu imali ni jednog djelatnika pozitivnog na koronavirus, čime su dokazali da je mogućnost prijenosa zaraze s pacijenta na djelatnike laboratorija minimalna, a tek otprije nekoliko dana imaju dva djelatnika u samoizolaciji, i to zbog zaraze u njihovim obiteljima.

- Broj se pacijenata svakako smanjio, kod nas u laboratoriju, kao i u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, jer se ljudi boje općenito izlaska iz vlastitog doma. Tako mi dnevno imamo od 80 do 100 pacijenta, a inače ih bude i do 150. No sada kada se broj pacijenta smanjio, jednostavnije je i nama i pacijentima provođenje epidemioloških mjera, koje traže da u našoj čekaonici od 46 četvornih metara osiguramo 4 m² za svakog pacijenta. Prije su pojedini pacijenti morali čekati i ispred zgrade, što je u slučaju kiše i hladnoće problem. Svaki je naš djelatnik zaštićen maskom, vizirom i rukavicama. Također, imamo uređaj za oksigenaciju zraka koji uništava bakterije i viruse, a naš kontakt s pacijentima ne traje dugo i uvijek je kraći od 15 minuta, tako da je mogućnost zaraze minimalna. Što se tiče kućnih posjeta, zovu nas najčešće za vađenje krvi djeci i starijim osobama.

No, ako je netko u samoizolaciji, ne odlazimo u kućni posjet. Tako da sada obavljamo možda samo desetak kućnih posjeta.
Mi smo se maksimalno prilagodili i kod nas su pacijenti i osoblje zaštićeni - naglašava mag. Brankica Bojčić.

Nefreteta Z. Eberhard
Vađenje krvi u kući 60 kuna, a u Zagrebu 150
Iako je zamisao bila da se krv ponajprije vadi u ordinacijama obiteljske medicine, pacijentima je ostavljeno pravo da biraju hoće li to učiniti kod svog liječnika ili u laboratoriju. To je razlog zbog kojega djelatnici laboratorija i dalje uz prikupljanje i obradu uzoraka obavljaju i uzimanje uzoraka. - Mi smo i dalje jedni od rijetkih koji imaju i poslijepodnevnu smjenu, i to smo oduvijek imali, a riječ je o visokom standardu. Zbog usluga koje nudimo, a posebice i dolaska na kućnu adresu, uz pet djelatnika koje imamo kroz mrežu HZZO-a, zapošljavamo još pet koji se financiraju iz zarade na tržištu. No treba znati da su naše usluge i dalje povoljnije od, primjerice, onih u Zagrebu, gdje je dolazak na kućnu adresu 150 kuna, a to kod nas stoji samok 60 kuna i ta se cijena nije mijenjala 13 godina - naglašava mag. Bojčić. Recimo i kako od 2000. laboratorij djeluje kao grupna privatna praksa ugovorena s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Zaposlenici i oprema udovoljavaju svim zahtjevima dobre laboratorijske prakse propisanima od Hrvatske komore medicinskih biokemičara. Voditelji koncesionari laboratorija specijalisti su medicinske biokemije, tako da je najsuvremenijom analitičkom opremom moguće obaviti i niz specijalističkih pretraga izvan primarnoga laboratorijskog standarda. Rad laboratorija redovito se prati unutarnjom i vanjskom (državnom) kontrolom kvalitete. U laboratoriju se obavlja pedesetak vrsta pretraga, kao i testovi na sredstva ovisnosti.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana