Regija
POREZNA UPRAVA I OVE JE GODINE OBJAVILA LISTU NAJVEĆIH POREZNIH DUŽNIKA

Lista srama: Kopačanin i
dalje duguje 8 milijuna kuna
Objavljeno 26. studenog, 2020.

BELI MANASTIR - Tvrtka Barge iz Osijeka s 19,2 milijuna kuna ukupnog duga vodeća je na najnovijoj listi poreznih dužnika (za područje Osječko-baranjske županije), koju je nedavno objavilo Ministarstvo financija - Porezna uprava.

Takozvana je to lista srama - popis najvećih poreznih dužnika, drugim riječima, popis pravnih i fizičkih osoba koje do kraja ovogodišnjeg listopada nisu podmirile dospjele dugove na osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja... Na drugom je mjestu osječki Snail import export j.d.o.o., čiji je dug 17,3 milijuna kuna, a "trećeplasirani" je Safetrade iz Osijeka (8,3 milijuna kuna). Na popisu su 33 pravne osobe (dužne više od 300.000 kuna), od kojih četiri s područja Baranje. Državi je, što se Baranjaca tiče, najviše dužan biljski Jožo j.d.o.o. u stečaju, koji je ima dug nešto veći od milijun kuna. Consunet d.o.o. u stečaju iz Draža dužan je 554.000 kuna, belomanastirska Lava d.o.o. u stečaju 409.000 kuna, a Press solutions d.o.o. iz Batine 310.000 kuna.

Broj baranjskih pravnih osoba na "listi srama" upola je kraći, jer je na prošlogodišnjoj listi bilo osam baranjskih tvrtki. U dijelu liste koja se odnosi na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost najveći dug pripisan je, kao i prošle godine, Željku Bilandžiji iz Đurđenovca, čiji je dug nešto veći od 4,6 milijuna kuna. Slijede Dubravka Pešo iz Antunovca (2,2 milijuna kuna) i Darko Šutalo iz Osijeka (1,3 milijuna kuna). Od ukupno 303 porezna dužnika fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost s dugom većim od 100.000 kuna na listi ih je 31 iz Baranje. Na popisu poreznih obveznika koji ispunjavaju kriterije za objavu duga na dan 31. listopada 2020. godine, u skupini "ostali porezni obveznici" nalazi se 2241 osoba (300-tinjak manje nego prošle godine) s prebivalištem u Osječko-baranjskoj županiji, koja je državi ostala dužna između 15.000 i 12,8 milijuna kuna. Zanimljivo je kako na toj listi, na ime duga zbog posebnih poreza i trošarina, i nadalje "vodi"‘ Dyliuk Yury, za čije je prebivalište/boravište naveden "Noway". Državi bi morao platiti ni manje ni više nego 12,8 milijuna kuna. Na drugom je mjestu, kao i prošle godine, Atila Dujmović iz Kopačeva, čiji je dug narastao na nešto više od osam milijuna kuna.

Samo nešto manje državi duguje Yordan Velimov iz bugarske metropole Sofije, a na četvrtom je mjestu s dugom nešto manjim od 6,5 milijuna kuna Dejan Veličković iz - Aranđelovca. Ivica Getto

Ivica Getto
Nema ni za kruh
“Koliko znam, nema ni za kruh, a kamoli da ima toliki dug”, odgovara jedan Kopačanin na upit zbog čega je Dujmović među vodećima na listi poreznih dužnika. Misli kako je, najvjerojatnije zbog egzistencije, potpisao neke papire strancima koji su u Kopačevu osnivali tvrtke. One su se ubrzo ugasile, “investitori” napustili Hrvatsku, a dugove ostavili.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike