Novosti
PROSVJED PROSVJETARA

Sindikat učitelja poručio Preporodu da nanosi štetu dignitetu profesije
Objavljeno 25. studenog, 2020.

Sindikat Preporod održao je u srijedu u Zagrebu prosvjed s kojeg je pozvao vlast da rješava nagomilane probleme u obrazovanju nastale zbog pandemije, jer se, kažu, "škola za život" pretvorila u "školu bez života".


Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod Željko Stipić rekao je da za sva četiri problema koje su njegove kolegice iz sindikata izložile ima prijedlog za rješenje te da će ih izložiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Prvi je problem usporednog rada, kada učitelji nakon nastave održane u školi dođu kući i drže online nastavu te tako rade dva posla, a plaćeni su samo za jedan. Treba od toga odustati, ili regulirati propisima i dogovoriti sa sindikatima, poručio je Stipić.


Drugi problem je nadoknada povećanih troškova koje učitelji imaju zbog organizacije nastave, posebice zato što mnogi od njih nisu dobili prijenosna računala koja su im obećana, pa su ih sami morali kupiti. Treći problem je odlazak na bolovanje. Trenutačno je približno 700 ljudi zaraženo koronavirusom, a još ih je toliko u samoizolaciji. Defektologinja u Centru za autizam Tanja Biloglav rekla je da postoji nekoliko vrsta bolovanja za COVID-19, za koji učitelji dobiju naknadu od 4257 kuna, što je neprihvatljivo malo. Učitelji traže da im se bolovanja za COVID plate kao svaka druga, dodala je. Njih se kažnjava smanjenjem plaće, iako ni za što nisu krivi, rekao je Stipić, i zatražio da se postupa prema Zakonu o radu koji je povoljniji za učitelje te da im se nadoknade troškovi. Četvrti problem je mali broj spremačica koje uprave ne zapošljavaju nakon što one koje rade odu u mirovinu, pa su iscrpljene i ne mogu obaviti posao. Stipić je pozvao mjerodavne da poštuju Državni pedagoški standard te da odobre zapošljavanje spremačica.


Sindikat hrvatskih učitelja istaknuo je da nema veze s prosvjedom Preporoda za koji smatra da je proizveo negativnu percepciju javnosti prema zaposlenicima u obrazovanju i time naštetio dignitetu profesije. Napominjući da je svrha njihovih prosvjeda senzibilizirati javnost za probleme u sustavu obrazovanja kako bi se unaprijedila njegova kvaliteta, SHU ocjenjuje da je prosvjed Preporoda "organiziran primarno radi pritiska na resornog ministra u svrhu održavanja sastanka u MZO-u te radi još malo medijske pozornosti". SHU smatra da se postojeći problemi prije svega moraju pokušati riješiti dijalogom i podsjeća da je dogovorio sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom idućeg tjedna "i to bez organizacije prosvjeda i bez pretjeranih poteškoća". Na sastanku će predstaviti probleme vezana uz uvjete rada u vrijeme pandemije, poput rada u samoizolaciji, kontinuiranog rada u školi i online, nedostatne naknade za bolovanje, korištenja vlastitih resursa prilikom rada od kuće, zabrane zapošljavanja, omogućavanja dodatnih programa za prevenciju stresa, jačanja motivacije i kognitivnih sposobnosti učenika, rješavanja dugotrajnog problema nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno vrijeme i dr. H/D.Pav.

NEISTINE
Glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin odgovorio je na tvrdnje Sindikata Preporod, istaknuvši da Vlada nije dirala u prava zajamčena kolektivnim ugovorima, nego je osigurala i povećanje plaća, što je jasan pokazatelj da brine za prosvjetne djelatnike. Neistinitom ocjenjuje tvrdnju da se nastavnicima u samoizolaciji plaća smanjuje za dvije trećine. Napominje da rad škola ne organizira Ministarstvo nego ravnatelji. Pitanje refundacije troškova "riješit će se izmjenama Zakona o radu te smo tu apsolutno otvoreni za razgovore", kaže Pavičin, a što se tiče spremačica, u posljednja tri mjeseca odobreno je zapošljavanje više tehničkog osoblja nego u prvih sedam mjeseci ove godine.
Možda ste propustili...

NEŠTO BOLJI REZULTAT DRŽAVNIH FINANCIJA ZA 2020.

Marić: Prihodi proračuna bili su za oko milijardu kuna bolji od plana

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Među 100 testiranih tri pozitivne osobe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IMOVINSKE KARTICE

Većina slavonskih sudaca nekretnine stekla uz pomoć kredita ili nasljeđem

2

NA BOLNIČKOM LIJEČENJU NALAZI SE 105 OSOBA OBOLJELIH OD COVID-19

U Osječko-baranjskoj županiji 28 novooboljelih, preminula jedna osoba

3

POKUŠALI PREVARITI POLICIJU

Krivotvoreni testovi kod čak 45 osoba