Novosti
INICIJATIVA 40 SABORSKIH ZASTUPNIKA ZA SMJENU MINISTRA GOSPODARSTVA

Plenković: Ćorić ima moju potporu, a argumenti oporbe su smiješni
Objavljeno 25. studenog, 2020.

Saborski SDP pozvao je u srijedu kolege zastupnike da izglasaju nepovjerenje Tomislavu Ćoriću, ministru gospodarstva i održivog razvoja, a kao njegov krimen navode aferu Krš-Pađene, protuzakonita zapošljavanja i otkup Ine.


Ćorićev odlazak je pitanje definiranja karaktera hrvatske politike, istaknuo je Peđa Grbin (SDP), svjestan da će vladajući podržati Ćorićev ostanak u Vladi. "Odluka je na vama", poručio im je u raspravi o (ne)povjerenju ministru, koju je pokrenulo 40 zastupnika iz svih oporbenih stranaka. Grbin ministra Ćorića proziva da je svojim djelovanjem pokazao kako mu javni interes, briga za opće dobro, a na štetu partikularnih interesa, nije bitan. "Ćorić je još jednom pokazao pravo lice HDZ-a i njegova upravljanja državom, pokazao je da je uvijek isto - bio na čelu Sanader, Karamarko ili danas Plenković", rekao je Grbin.


Ćorića proziva da je u aferi Vjetroelektrane pogodovao privatnom investitoru koji će zbog toga zaraditi milijarde, koje će platiti hrvatski građani, proziva ga za protuzakonita zapošljavanja, od NP Krka i Nelle Slavice do Dragana Kovačevića.


Prije četiri godine na Badnjak premijer je najavio otkup Ine, no u četiri godine, u kojima je Ćorić bio zadužen za taj proces, ništa se korisno nije događalo, naveo je Grbin, dodavši kako je "Ćorić, valjda u službi svojih mađarskih gospodara, napravio jako puno da se vrijednost Ine smanji".


Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Saboru odbio sve oporbene zahtjeve za izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Ćoriću, argumente oporbe nazvao smiješnima te poručio da Ćorić ima njegovu potporu.


Argumenti za Janaf smiješni su da smješniji ne mogu biti. Ministar Ćorić je dobar čovjek i ima moju potporu, istaknuo je Plenković tijekom saborske rasprave o oporbenom zahtjevu za Ćorićev opoziv. Četrdeset oporbenih zastupnika potpisalo je inicijativu za opoziv Ćorića zbog odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje Nelle Slavice ravnateljicom Nacionalnog paka Krka te moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa.


Plenković je ustvrdio kako su zajednički potpisavši inicijativu potpisnici potvrdili da postoji koalicija SDP-a, Domovinskog pokreta i Mosta.


"Koalicija sastavljena od Škore, Mosta i SDP-a, ona ista koja je rušila Kolindu Grabar-Kitarović, potpisala je ovu inicijativu", rekao je Plenković.
Za sve koji su potpisali inicijativu rekao je da "vape za dijalogom s Vladom, iako su bili pozvani u Vladu" te ustvrdio kako im je cilj da birači zaborave rezultate parlamentarnih izbora, na kojima su pobijeđeni. H
Mirela Ahmetović zaziva USKOK
Mirela Ahmetović (SDP) kaže kako bi u demokratskim zemljama samo jedna od spomenutih afera bila dovoljna da se premijer zahvali ministru na uslugama. "No ovo je Hrvatska, Ćorić ništa ne radi na svoju ruku i bez potpore, a crpi je iz premijerova povjerenja", izjavila je, dodavši kako je Ćorić ili nesposoban ili djeluje s namjerom. "Nadam se da je samo nesposoban", kazala je te pozvala zastupnike da mu izglasaju nepovjerenje. Ahmetović pak poziva Uskok da ispita odnos Ina - Mol - Janaf jer, kaže, postoji osnovana sumnja da su aktivnosti oko zatvaranja rafinerije u Sisku i Janafove usluge (…) motivirane koruptivnom pozadinom. Zastupnica tvrdi i kako oporbi nije drago što mora propitivati rad ministara ili Vlade, jer to implicira izigrano povjerenje, nesposobnost u upravljanju državom ili inkriminirane radnje. "Ne postoji ništa jadnije nego kad bespomoćno moramo gledati upropaštavanje javnog interesa u korist bezdušnog, rođačkog kapitalizma, koji se valja preko generacija ljudi u Hrvatskoj pod vladavinom jedne te iste stranke i njezinih komesara", rekla je.
Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat