Dome slatki dome
MALI TRIKOVI

Projektiranje malih kupaonica
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Mala kupaonica može biti glamurozna, bez obzira na dimenzionalne različitosti

Iako prostorne dimenzije stvaraju ograničavajuće faktore, malim trikovima možete ispuniti sve želje i malu kupaonicu učiniti dovoljno velikom za uživanje.

Jedno od osnovnih pravila pri uređivanju malih prostora je izbjegavati tamne boje. Ako svoju kupaonicu želite učiniti svježom i prozračnom, odaberite podne i zidne obloge nježnih boja. Kombiniranjem svijetlih nijansi učinit ćete prostor dinamičnim, a intenzitetom boja nećete vizualno opteretiti prostor. Ako ne odustajete od odabira obloga tamnih boja, postavite ih na pod, a na zidovima primijenite samo kroz detalje.

Ogledalo

Ogledalo je sastavni dio svake kupaonice, a kad ga postavite na centralnu poziciju ili duž čitavog zida na kome je smješten umivaonik, znatno će pridonijeti vizualnom povećanju kupaonice. Učinite ogledalo sredstvom kojim korigirate prostornu dimenziju. Izbjegavajte manja ogledala s naglašenim okvirom jer time smanjujete područje refleksije.

Malu kupaonicu osvijetlite atraktivnom i intenzivnom rasvjetom kako bi ju pojačana količina svjelosti učinila prostranijom i glamuroznijom. Ugradnjom LED rasvjete u ogledalo, postižete kvalitetnu osvijetljenost, ali i dekorativne svjetlosne efekte.

Odabir sanitarnih elemenata i opreme za male kupaonice treba biti pažljiv. Preporučuje se odabrati one manjeg formata kako bi prostor u konačnici izgledao veći. Potrebno je osigurati minimalne razmake između umivaonika, zahodske školjke, ležeće ili tuš-kade te ostalih elemenata u prostoru kako bi se omogućilo normalno kretanje i njihova uporaba.

Tuš-kabine
Između odabira ležeće ili tuš-kade odlučite se za drugu. Tuš-kabine mogu biti kružnih, kvadratnih ili pravokutnih oblika. Ovisno o raspoloživom prostoru i željama, odaberite onu koja će ispuniti vaše potrebe, ali i maksimalno rasteretiti mali prostor kupaonice. Kabina s transparentnim staklom prihvatljiviji je odabir od bilo koje druge opcije jer ne zatvara prostor, nego ga dijeli po funkcionalnim zonama. Bilo kakva vrsta netransparentne pregrade tvorit će prostor u prostoru i tako dodatno smanjiti vašu kupaonicu.
Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Dizajn
mali trikovi
Zatvorene police
Umjesto punih, zatvorenih ormarića, odlučite se za otvorene police. Iako nešto teže za održavanje, bitno će pridonijeti vizualnom dojmu povećanja kupaonice. Police postavite na slobodne plohe zidova u određenom ritmu, koji pogoduje stvaranju reda u malom prostoru ispunjenom različitim elementima. Ako se odlučite za zatvorene ormariće, odaberite one s vratima od stakla ili ogledala.
Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna