Dome slatki dome
UKLJUČITE DJECU U PRIPREMU HRANE

Kuhati s najmlađima zabavno je i edukativno
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Brojni stručnjaci savjetuju roditeljima da kuhinjski pult učine mjestom obiteljskog druženja, jer je zajedničko kuhanje zabavno

Koliko ste puta iz usta vaših školaraca čuli da nešto ne vole jesti, i koliko je puta to nešto bilo povrće? Niste jedini, mnogi se roditelji nadmudruju s vlastitom djecom oko njihovih obroka i spremnosti da isprobaju nešto novo.


Upravo je taj prvi korak najteži, jer zdrava hrana nudi čitavo bogatstvo okusa i tekstura koji se sjajno mogu uklopiti u svako jelo, a ključ je naučiti kako ih pripremiti i servirati na način koji će dijete smatrati primamljivim.


Za pripremu kvalitetnog obroka ne treba mnogo vremena i egzotičnih sastojaka, a jednako tako i kuhanje nije isključivo odrasla aktivnost, nego idealna prilika za djecu da pokažu koliko mogu biti kreativna, korisna i spretna.


Nestlé, najveći svjetski proizvođač hrane, već desetu godinu diljem Hrvatske u osnovnim školama provodi projekt Vrtim Zdravi Film u sklopu kojeg se djeca, nastavnici i roditelji uče o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te im se nudi i praktična podrška kroz recepte, savjete za kuhanje i prijedloge jelovnika. Nekoliko jednostavnih recepata osmišljeno je u suradnji s poznatom food blogericom Nastasjom Chiarom Petrić, a u njima se tradicionalna jela, kao što su bolonjez, varivo i riba s povrćem u pećnici predstavljaju u još zdravijem i ukusnijem ruhu.


"Za pripremiti odlično i hranjivo jelo potrebno je slijediti neke jednostavne savjete. Primjerice, za što bogatiji okus sol zamijenite začinima, a povrće, kao što je brokula, kratko prokuhajte na pari kako biste očuvali njezine vrijednosti, ribu ne pržite nego pecite u pećnici, a meso u varivo slobodno zamijenite mahunarkama koje su bogate vlaknima i proteinima. Sve te informacije dostupne su roditeljima putem različitih kanala, no često se dogodi da ih upravo ta gomila informacija zbuni. Princip je zapravo vrlo jednostavan - uključite svoju djecu u kuhanje s vama, pokažite im svojim primjerom da zdrave namirnice mogu biti jako ukusne i privlačne, a ovako stečene navike slijedit će ih i u odrasloj dobi", poručuje Koraljka Novina Brkić, nutricionistica kompanije Nestlé.
Marin režić
Idealna prilika
Sva djeca jedva čekaju biti velika. Na tom putu pravilna prehrana iznimno je važna, zato zasučite rukave, nabacite pregače i isprobajte s njima nove kulinarske čarolije. Brojni stručnjaci savjetuju roditeljima da kuhinjski pult učine mjestom obiteljskog druženja, jer zajedničko kuhanje može biti istovremeno i zabavno i edukativno. S dolaskom hladnijih mjeseci opet smo sve više u svojim domovima, stoga je ovo idealna prilika za isprobavanje novih jela s našim najmlađima. Djeca vole biti uz roditelje i vole kad ih uključujemo u svoje poslove.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana