Dome slatki dome
KOMPOSTIRANJE, RECIKLIRANJE, PRENAMJENA

Zero waste je pokret koji zagovara život bez otpada
Objavljeno 26. studenog, 2020.

Zero waste je pokret koji zagovara život bez otpada i prenamjenu stvari. Ovaj pokret zalaže se za kupnju samo onih stvari koje su nužno potrebne, organske ili upakirane u minimalno ambalaže.

Kupnja domaće hrane na tržnici i malo pažnje prema čuvanju namirnica, dovoljni su da povećaju kvalitet kuhanja i smanje otpad, ali i troškove. Iskoristite ostatke namirnica jer dijelovi biljaka koji se obično bacaju često sadrže više hranjivih sastojaka od uobičajenih jestivih dijelova, prepunih antioksidansima i dijetalnim vlaknima. Batat, mrkva i krumpir savršeno su povrće za pečenje u cjelini – nije ih potrebno guliti. Jednostavno ih dobro operite i spremni su za pripremu. Možete ispeći krumpir u ljusci u pećnici i napuniti ga po izboru. Cvjetača je izvrsno povrće za cjelovito kuhanje. Od ostatka zelenog lisnatog povrća možete napraviti pesto tako što ćete ih usitniti u blenderu zajedno s češnjakom, začinskim biljem, solju, paprom i uljem. Stabljike biljaka kao što su kopar, bosiljak, korijander i peršin također su pune arome i hranjivih materija. Biljke koje imaju tvrđe stabljike, poput brokule, ružmarina i šparoge pogodnije su za juhe i umake. Često je hrana koju možete kupiti na mjeru jeftinija od one upakirane. Orašaste plodove, pahuljice, rižu, voće i povrće, sve od hrane što je potrebno možete naći i neupakirane.

Koristite li za pripremu nekog jela samo limunov sok? Nemojte baciti ostatak. Kore organskog limuna, limete i naranče izvrsne su u kolačima i drugim slasticama, a možete ih osušiti i staviti u čaj. Još jedan sjajan način korištenja ostataka voćnih kora je da ih umiješate u smoothie ili sok.

Koristite li bademovo ili rižino mlijeko, napravite ga sami. Domaća biljna mlijeka u staklenoj boci u hladnjaku mogu se čuvati do tri dana. Iskorištene tegle odlične su za kreiranje zero waste kuhinje. U njima možete držati čajeve, začine, žitarice, brašno, šećer te još mnogo toga. Žičane ili pletene korpe odlične su za voće i povrće, ili odlaganje kuhinjskog pribora. Ne kupujte vodu, sokove, grickalice i druge namirnice u plastičnoj ambalaži. Još uvijek su u upotrebi plastične vrećice u mnogim trgovinama, što nije razlog da ih morate koristiti. Nabavite, ili sami napravite platnenu vrećicu koju ćete nositi prilikom svakog odlaska u kupnju.

Možete nabaviti i manje vrećice od tila u kojima možete držati voće i povrće. Sve što donesete iz dućana jednostavno prebacite na odgovarajuće mjesto u kuhinji, ili u posudu. Danas uglavnom možemo pronaći sredstvo za čišćenje za svaki dio kuhinje. Takvi proizvodi često su nepotrebni, vrlo agresivni i štetni za zdravlje, ali i bacanje novca. Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje od octa. J.Kn.
Platnene krpe
Papirnati ubrusi možda jesu praktični, ali uzevši u obzir koliko brzo se troše i koliko šuma nastrada, više je nego dovoljan razlog da ih izbacite iz upotrebe. Zamijeniti ih možete krpama za višekratnu upotrebu koje uvijek možete oprati i ponovno koristiti. Krpe možete napraviti i sami od starih ručnika, ili bilo koje druge tkanine. Plastika bi trebala biti potpuno izbačena iz upotrebe.
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike