Kultura
TRIJUMF MLADE OSJEČKE GLUMICE NA DODJELI NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Antonia Mrkonjić nagradu za "Višnjik" posvetila Bogdanoviću
Objavljeno 24. studenog, 2020.

Ove smo godine zbog pandemije dodjelu 28. nagrada Hrvatskoga društva dramskih umjetnika prvi put gledali iz studija Hrvatske radiotelevizije. Vodio ju je Tarik Filipović, a zvijezde svih programa HTV-a - od sportskog preko zabavnog do informativnog - najavljivale su dobitnike pojedinih kategorija.

Ove je godine HNK u Osijeku dobio čak sedam nominacija za dva naslova, dramu "Višnjik" i mjuzikl "Sugar", no u Osijek dolazi samo jedna, ali vrijedna, Nagrada hrvatskog glumišta. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, za najbolju žensku ulogu, dobila ju je Antonia Mrkonjić za ulogu Anje u predstavi "Višnjik", Antona Pavloviča Čehova, u režiji Dražena Ferenčine i produkciji HNK-a u Osijeku, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2020.

- Želim zahvaliti žiriju za nagradu, intendantici Draženi Veseli za priliku, ravnateljici Drame Petri Blašković, svim svojim profesorima na akademiji, a posebno profesoru Jasminu Novljakoviću. Hvala Fecu na povjerenju i divnom radu, hvala ansamblima Gavelle i HNK Osijek, hvala svim ljudima u predstavi i oko nje, hvala publici, roditeljima i obitelji, volim vas. Ovu nagradu posvećujem Aleksandru Bogdanoviću - rekla je Antonia Mrkonjić, virtualno primajući nagradu.

Osim nje, iz osječkog HNK-a bili su nominirani i Sandra Lončarić za najbolju glumicu, Miroslav Čabraja za najboljeg sporednog glumca, Anja Đurinović Rakočević za sporednu glumicu i Dražen Ferenčina za režiju drame "Višnjik", predstavi koja je nominirana i u cjelini te Nina Kleflin za režiju mjuzikla "Sugar".

Između ostalih, Nagrade hrvatskog glumišta dobili su: Dragan Despot za nabolje glumačko ostvarenje u TV drami "Novine"; "Jesus Christ Superstar" za najbolju predstavu u cjelini, opereta/mjuzikl; Pjer Meničanin za glavnu mušku ulogu i Nataša Dangubić za najbolju sporednu žensku ulogu u "Dobro je dok umiremo po redu", Jadranka Đokić za najbolju žensku ulogu u "Idiotu", Anica Tomić za najbolju režiju dramskog djela za "Hotel Zagorje", koja je proglašena za najbolju predstavu u cjelini, drama (Gradsko kazalište Gavella).

Redateljica Ivica Boban za dramu i operni pjevač Giorgio Surian za operu, laureati su za svekoliko umjetničko djelovanje. Žiri za dramu dodijelio je Nagradu za izniman prinos kazališnoj umjetnosti glumačkom ansamblu predstave "Dijete našeg vremena" Ivane Vuković u režiji Helene Petković (Kazalište Playdrama Split). HDDU je posebno Priznanje dodijelilo Mariji Filipović, tajnici HDDU-a, za izniman prinos hrvatskom glumištu i dramskim umjetnicima tijekom 20 godina posvećenosti, predanog rada i producentskog umijeća u realizacijama NHG-a.

Svečanost se održava 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860., kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku, a na nagovor Dimitrija Demetra, rekao: "Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku".

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike