Novosti
EU SKLAPA UGOVORE, ZNANSTVENICI PROVJERAVAJU

Cijena cjepiva od 2,5 do 15,5 eura, dostupno nakon detaljne provjere
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Europska komisija u srijedu će odobriti još jedan ugovor o nabavi 160 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 od tvrtke Moderna, objavila je u utorak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. To je šesti ugovor koji Komisija za države članice potpisuje s farmaceutskim tvrtkama o nabavi cjepiva protiv COVID-19.


Von der Leyen je rekla da se radi na još jednom, sedmom ugovoru, istaknuvši da će EU imati najveći portfolio cjepiva na svijetu, koja će biti dostupna kada prođu postupak detaljne provjere Europske agencije za lijekove.


Američka tvrtka Moderna prošlog je tjedna objavila da je eksperimentalno cjepivo na kojem radi 94,5 posto učinkovito protiv COVID-a. Ta se tvrdnja temelji na posljednjim podatcima iz završne faze kliničkog ispitivanja. I britanski proizvođač lijekova AstraZeneca objavio je u ponedjeljak, nakon konkurenata Pfizera i Moderne, da se njegovo cjepivo pokazalo uspješnim u kliničkim ispitivanjima.


Europska agencija za lijekove mogla bi, u najboljem slučaju, svoje znanstveno mišljenje o potencijalnim cjepivima protiv COVID-19 objaviti do kraja godine, najavio je izvršni direktor agencije Emer Cooke. "Cjepiva su razvijena jako brzo, što je jako obećavajuće sa znanstvenog aspekta, ali to znači da se velika pozornost pridaje rezultatima i moramo se pobrinuti da ih ocijenimo što bolje možemo a da ne kompromitiramo naše uobičajene znanstvene standarde", naglasio je. Cooke je kazao da EMA želi objaviti svoju preporuku u sličnom vremenskom okviru kao i američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), koja bi svoje mišljenje o Pfizerovu cjepivu trebala objaviti sredinom prosinca.


Rusko cjepivo protiv koronavirus Sputnjik V na međunarodnom tržištu stajat će manje od 20 dolara po osobi i bit će besplatno za ruske državljane, priopćeno je na službenom Twitter računu tog ruskog lijeka. Cjepivo će se primati u dva navrata, a svaki će stajati manje od deset dolara, priopćeno je.
Objavljena cijena niža je od one cjepiva Pfizera i BioNTecha, koje stoji 15,5 eura po jednom cijepljenju, no skuplje od AstraZenecina, koje će stajati oko 2,5 eura po cijepljenju. Dmitrijev je za Reuters kazao da je Moskva ciljano spuštala cijenu kako bi cjepivo bilo dostupno što većem broju ljudi diljem svijeta. H/D.Pav.
RUSIJA UBRZAVA PROIZVODNJU
Objava o cijeni dolazi u vrijeme dok Rusija pokušava ubrzati proizvodnju i distribuciju svog lijeka. Kiril Dmitrijev, čelnik ruskog suverenog fonda RDIF, rekao je da Moskva i njezini inozemni partneri iduće godine mogu proizvesti više od milijardu doza cjepiva, što je dovoljno za 500 milijuna ljudi. Dio zapadnih znanstvenika kritizirao je Moskvu jer je u testiranju cjepiva, navodno, spustila neke standarde kako bi ono što prije bilo spremno. Rusija to odbacuje i optužuje zapadne zemlje za prljavu kampanju kako bi odvratile ljude u onom što se naziva novonastalom borbom na tržištu lijekova.
Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo