Novosti
COVID-19 U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U mjesec dana umrlo je sto ljudi
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Veliki apel redakcije Glasa Slavonije: Spasite živote, pridržavajte se mjera

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u utorak je izvijestio kako su u laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a u 24 sata na koronavirus testirana ukupno 503 uzorka, od kojih se 465 odnosi na područje Osječko-baranjske županije, a njih 179 bilo je pozitivno na koronavirus. Prvi put su u Osijeku rađena i brza antigenska testiranja, kojima je pristupila 31 osoba i nalaz je svima bio pozitivan te je u 24 sata na području županije utvrđeno ukupno 210 novopozitivnih osoba.


Zabrinjavajući je podatak o preminulima. U 24 sata u Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je još šest osoba zaraženih koronavirusom; tri muškarca (iz Belišća rođen 1954., iz Valpova rođen 1939. i iz Bizovca rođen 1963. godine) i tri žene iz Osijeka (rođene 1939., 1937. i 1950. godine). Od početka epidemije u Osječko-baranjskoj županiji od posljedica COVID-a ukupno su preminule 143 osobe, od kojih čak 98 u studenome.


Za opomenu onima koji i dalje tvrde da je COVID-19 obična prehlada, valja ponoviti usporedbu: u prošloj je sezoni gripe njome u Osječko-baranjskoj županiji bilo zaraženo 2580 osoba, ali ni jedna nije preminula. Također, prema podatcima iz Zdravstvenog ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2019. godine, a koji se odnose na razdoblje od pet godina, od šest najčešćih zaraznih bolesti zajedno u Hrvatskoj je u tom razdoblju oboljelo 367.037 ljudi, a umro je 261 pacijent. Riječ je o šest zaraznih bolesti za koje se bilježe i smrtni slučajevi, a to su enterocolitis (crijevne infekcije), salmoneloze, hepatitis C, meningitis epidemica (meningokokni), gripa i legionarska bolest. Od COVID-19 u Hrvatskoj je u manje od deset mjeseci oboljelo 108.014 osoba, a preminulo ih je 1445.


U Osječkoj županiji i dalje najviše novopozitivnih osoba prebivalište ima na području Osijeka (117), a slijede gradovi Valpovo (19), Đakovo (15), Našice (4), Beli Manastir (4), Donji Miholjac (3) i Belišće (2). Po šest novopozitivnih osoba ima prebivalište na području općina Antunovac, Čepin i Petrijevci, pet Bilje, po tri Darda i Semeljci, po dvije novopozitivne osobe su s područja općina Čeminac, Draž, Kneževi Vinogradi i Vuka, a po jedna je s područja općina Drenje, Ernestinovo, Gorjani, Koška, Levanjska Varoš, Marijanci, Petlovac, Satnica Đakovačka i Viškovci.
Na bolničkom je liječenju ukupno 207 osoba oboljelih od COVID-19, i to 164 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih su 32 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 43 pacijenta. U samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije ukupno je 1781 osoba, a policija je provela 20 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i jednu na dojavu građana, no sve su zatečene na prijavljenoj adresi. I.Solar
Najčitanije iz rubrike