Osijek
PRIZNANJA GRADA OSIJEKA

Lőrinc Mészáros postaje počasni građanin Osijeka
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Među nagrađenima će se ove godine naći i akademkinja Vlasta Piližota i glumica Areta Ćurković

Mađarski gospodarstvenik Lőrinc Mészáros, donedavni većinski vlasnik NK Osijek, čija ulaganja u NK Osijek, nogometnu akademiju i gradnju novog stadiona dosežu i nekoliko desetaka milijuna eura, bit će proglašen počasnim građaninom Osijeka.


Naime, svake godine uoči Dana grada Odbor za dodjelu javnih priznanja donosi odluku o novom počasnom građaninu, onome kome će biti uručena Zlatna plaketa za životno djelo, pojedincima i udrugama kojima se uručuje Zlatna plaketa Grb grada Osijeka te dobitnicima Pečata grada Osijeka. Tako će ove godine Zlatna plaketa za životno djelo biti uručena akademkinji Vlasti Piližoti, i to za jedinstvena ostvarenja u području znanosti. Piližota je bila redovita profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta sve do 2019. godine, do svog umirovljenja. Na spomenutom je fakultetu provela 39 godina te je u čak tri mandata bila i njegova dekanica. Akademkinja Piližota danas je jedna od najcitiranijih znanstvenica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Od 2006. redovita je članica HAZU-a, a godine 2016. dobila je i Državnu nagradu za znanost za područje biotehničkih znanosti za životno djelo.


Zlatne plakete Grb grada Osijeka ove će godine biti uručene prof. dr. sc. Srećku Tomasu za izuzetan doprinos u području znanosti, zatim kazališnoj i filmskoj umjetnici, glumici Areti Ćurković, višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju Antunu Blaževiću za izuzetne zasluge tijekom Domovinskog rata te poznatoj sportašici Mireli Skoko Ćelić, koja je ovjenčana brojnim medaljama za svoje uspjehe u streljaštvu.
Za Pečat grada Osijeka ove je godine nominirano čak sedam imena. Riječ je o poznatom vaskularnom kirurgu, dr. Krešimiru Čandrliću, i to zbog osobitih doprinosa u području zdravstva, kao i dugogodišnjem predsjedniku Gradske četvrti Industrijska četvrt Zdravku Naliju zbog osobitog doprinosa očuvanju vrijednosti Domovinskog rata. Za osobit doprinos u području obrazovanja za Pečat grada Osijeka nominirana je i Zehra Delić, koja je i dvostruka dobitnica nagrade za 500 najboljih obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj. Za osobitu humanitarnu djelatnost i poticanje pozitivnog ozračja priznanje će biti uručeno i poduzetniku Davoru Brmežu, a za doprinos u području sporta Ivi Joeu Opačku, Osječaninu koji živi u dijaspori. Za navedeno priznanje nominirana je i udruga Paroščić te Športska udruga slijepih Svjetlost.


Nefreteta Z. Eberhard
Bez javnih uručenja i svečane sjednice
Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja naći će se u četvrtak pred vijećnicima Gradskog vijeća. No ove se godine dodjela priznanja neće održati na svečanoj sjednici u povodu Dana grada, koji se obilježava 2. prosinca, jer je zbog epidemioloških mjera događanje s najmanje 400 uzvanika, koje se tradicionalno održava u HNK-u, neizvedivo. Ipak, dobitnicima će biti priređeno svečano uručenje priznanja uoči samog Dana grada, u Kulturnom centru. Događanje će biti zatvoreno za javnost, a dokumentirani i snimljeni materijali bit će poslani medijima kako bi javnost bila upoznata s ovogodišnjim dobitnicima. Ovo će biti prvi put od Domovinskog rata da neće biti moguće svečano obilježavanje Dana grada Osijeka.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije