Regija
NOVO SPOMEN-OBILJEŽJE DOMOVINSKOG RATA U CENTRU VUKOVARA

Autentična granata kao trajna uspomena na teška razaranja grada heroja
Objavljeno 24. studenog, 2020.
VUKOVAR

Grad Vukovar predstavio je novo spomen-obilježje Domovinskoga rata u središtu Vukovara, u povijesnoj gradskoj cjelini u pješačkoj zoni. Autentična je granata postavljena u dnu ostakljenog polja zajedno s pratećim tekstom, a samo je polje izvedeno kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta, preko čega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom, ispod koje je ugrađeno osvjetljenje, a cjelokupna je instalacija također osvijetljena.

Spomen-obilježje implementirano je u postojeću šetnicu na suvremen način, ali je zadržalo svrhu prezentiranja autentičnog prikaza granate. Eksponat je izložen kao spomen-obilježje u centru grada kako bi nenametljivo, u formi muzejske vitrine, prikazao granatu zaostalu iz Domovinskog rata. Cilj je spomen-obilježja u promatrača izazvati reakciju na više razina, što će se postići različitim arhitektonskim elementima.

- Predstavili smo novi spomenik, koji smo nazvali "Granata" jer predstavlja stilizirani pad granate te je prikazan autentični rep minobacačke granate kalibra 82 milimetra iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajnica. Ovo je još jedan od rijetkih ostataka Domovinskog rata koji imamo u Vukovaru jer su, srećom, uglavnom sve javne površine sanirane. Međutim, ono što smo htjeli ostaviti kao trajnu uspomenu i o čemu ova granata zapravo svjedoči prikazano je najbrutalnijim brojkama sadržanima u tekstu. Do svih tih podataka došli smo u suradnji s partnerom na projektu Memorijalno-dokumentacijskim centrom iz Zagreba i ravnateljem Antom Nazorom. Kako ovdje navodimo, zbog različitih kalibara ovakvog naoružanja Vukovar je bio sravnjen sa zemljom. Po količini razaranja u prostoru i količini građevinskog otpadnog materijala preostalog nakon razaranja Vukovar spada u najrazorenije gradove u svjetskoj povijesti. Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je od 70 do 80 posto civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata - istaknuo je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

Vrijednost ugovorenih radova je 457.639,38 kuna s PDV-om, a projekt je u vrijednosti od 400.000 kuna s PDV-om sufinancirao Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Izvođač radova je tvrtka Planum građenje d.o.o. iz Vukovara, a radovi su izvedeni u ugovorenom roku, za tri mjeseca.

Mario Kokaj
Autentična granata postavljena je u dnu ostakljenog polja s pratećim tekstom kao podsjetnik na razaranja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana