Novosti
UNUTARSTRANAČKI IZBORI: DRUGI KRUG 6. PROSINCA

U Belom Manastiru nema promjena, županjski HDZ dobio novog predsjednika
Objavljeno 24. studenog, 2020.

HDZ je u ponedjeljak poručio da nastavak unutarstranačkih izbora pruža potreban legitimitet novim čelnicima lokalnih organizacija i ostalim izabranim stranačkim dužnosnicima uoči lokalnih izbora, koji će se održati u svibnju iduće godine. Na nedjeljnim unutarstranačkim izborima na lokalnoj razini glasovalo je 65.170 članica i članova HDZ-a, što je 31,14 posto ukupnog broja članova s biračkim pravom. Najavljuju da će se u nedjelju, 6. prosinca, održat drugi krug izbora za predsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija te organizacija HDZ-a gradskih četvrti, kao i izbor izaslanika za Opći sabor HDZ-a.


Tomislav Rob, aktualni gradonačelnik i dosadašnji predsjednik GO HDZ-a Beli Manastir, i dalje će obavljati tu funkciju. Na unutarstranačkim izborima osvojio je 225 glasova, a njegov protukandidat, Marijan Peran, bivši predsjednik GO HDZ-a, županijski vijećnik i direktor gradske tvrtke Stanouprava, osvojio je 40-ak glasova manje. Članovi HDZ-a birali su i tri zamjenika predsjednika. Kandidiralo se njih šestero, a birači su se odlučili za Igora Franjića, Davora Mucića i Miju Šipek. Izabran je i novi GO, koji, uz predsjednika i troje zamjenika, ima 19 članova. "Dobio sam povjerenje belomanastirskih članova HDZ-a, koji su glasali po principu jedan čovjek - jedan glas, na čemu im zahvaljujem. To je velika odgovornost", istaknuo je Rob, čestitavši novim članovima Gradskog i Županijskog odbora na čelu sa županom Anušićem i naglasivši kako se vidi kao kandidat za gradonačelnika. Na glasovima je zahvalio i Peran, napomenuvši kako mu podrška, posebice ona novog GO, daje motiv da se i nadalje, unutar stranke, bori za bolji i kvalitetniji HDZ. Čestitao je i pobjednicima. GO HDZ-a Beli Manastir jedan je od četiri gradska odnosno općinska odbora na području Osječko-baranjske županije čiji su članovi mogli glasati za dva kandidata za predsjednika (osim u Belom Manastiru po dvije kandidature istaknute su u OO Draž, OO Bizovac i GO Našice).


Nakon 16 godina aktualnog gradonačelnika Županje Davora Miličevića na čelu GO HDZ-a zamijenio je Damir Juzbašić, pomoćnik ministra gospodarstva. Njegovu je pobjedu Miličević nazvao "prvim poluvremenom u stranačkoj utakmici i Pirovom pobjedom". Objašnjava da je u GO HDZ-a od ukupno 17 članova ušlo 15 koji podržavaju njega i novoizabranog predsjednika županijskog HDZ-a Marija Banožića te samo dva člana koja podupiru Juzbašića. Takva situacija, napominje, otvara prostor za puno toga, jer o svemu odlučuje većina, koju, ustvrdio je, novoizabrani predsjednik nema. "Cijelu su kampanju bazirali na osobnoj razini, kao obračun sa mnom. Ja sam poštovao načela kulture, bio sam fer i korektan, a po meni se udaralo sa svih strana jer njihov je jedini cilj bio srušiti mene. Ovo će svakako biti vruća politička jesen, i bitna stvar je što sam ja gradonačelnik do kraja lipnja", zaključio je. Smatra da je stranci napravljena velika šteta što je Županja izgubila mjesto potpredsjednika županijskog HDZ-a, a krivnju pripisuje svojim protukandidatima.


Novoizabrani predsjednik Damir Juzbašić ustvrdio je kako je većina članstva jasno pokazala da želi promjene i u HDZ-u i u gradu. Na kandidaturu se, objasnio je, odlučio zbog velikog nezadovoljstva radom Gradskog odbora i dosadašnjeg predsjednika. "Očekujemo da ćemo imati kontinuitet vlasti HDZ-a u Županji i da će, kada novi ljudi preuzmu vodstvo, Županja krenuti u jednom pozitivnom ozračju i u puno boljem smjeru", kazao je. Komentirajući navode da nema većinu u Odboru, poručio je da samo Miličević članove dijeli na "moje" i "njegove". "Predsjednik je izabran, dobio je potporu za vođenje stranke i pametnome je dovoljno", zaključio je.


U Našicama je za novog predsjednika Gradskog odbora izabran Krešimir Kašuba, koji je osvojio 69,90 posto glasova. Njegov protukandidat Josip Miletić dobio je 30,10 posto glasova. Za potpredsjednike GO izabrani su Hrvoje Šimić, Krešimir Žagar i Branka Baksa.
"Prije svega nas vidim kao jednu zapadnoeuropsku otvorenu stranku, stranku koja se nastavlja na Pučku stranku, koja je demokršćanska i statutarno otvorena za sve ljude koji su dobre volje i koji žele i imaju volje za rad. Stranku koja se nastavlja na politiku našeg predsjednika Andreja Plenkovića, našeg premijera, kao i politiku našeg župana i predsjednika Županijske organizacije Ivana Anušića", rekao je Kašuba.


I.Getto/ M.L.Omerović/ M.Kunac
HDZ: Novi čelnici lokalnih organizacija i stranački dužnosnici dobili su legitimitet uoči lokalnih izbora
Možda ste propustili...