Novosti
MINISTAR USVOJIO PRIJEDLOGE SDP-A I IDS-A

Iznimno rijetka praksa - prihvaćena dva amandmana oporbe
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je, u ponešto izmijenjenom obliku, prihvatio dva oporbena amandmana na prijedlog državnog proračuna, SDP-ove Vesne Nađ i Kluba IDS-a, što je iznimno rijetka praksa svih vlada u izjašnjavanju o amandmanima.


Sredstva od 450.000 kuna za prevenciju nasilja među mladima osigurat će se smanjenjem unutar Vladina razdjela, rekao je ministar zastupnici Nađ, koja je tražila da se taj novac osigura smanjenjem iznosa za obilježavanje spomendana bleiburške tragedije. Marić je prihvatio i amandman Kluba IDS-a da država izdvoji deset milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade policijske postaje Poreč, s tim što će se novac za to osigurati u razdjelu MUP-a, a ne Sigurnosno obavještajne agencije, kako je predlagao Klub IDS-a. Hrvatski sabor prijepodne je počeo izjašnjavanje o amandmanima na predloženi državni proračun za iduću godinu.


Podnesen je 331 amandman, 20 ih je nevažećih, rekao je predsjednik Sabora Gordana Jandroković, navevši kako će izjašnjavanje trajati cijeli ponedjeljak, a ako se ne stigne, onda i u utorak.


Glasovanje o amandmanima i samom proračunu planirano je za srijedu, kada će Sabor raspraviti i oporbenu inicijativu da se iskaže nepovjerenje ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću. Ministar financija odbio je 20-ak oporbenih amandmana.


Među njima je i amandman SDP-ova Domagoja Hajdukovića da se u proračunu osiguraju namjenska sredstva za borbu protiv komaraca u pet slavonskih županija. Nije prošao ni amandman Stjepe Bartulice (DP) da se uz postojećih 20 izdvoji još pet milijuna kuna za štete od elementarnih nepogoda, jer je u proračunskoj zalihi i na poziciji Ministarstva poljoprivrede za to osigurano dovoljno sredstava. Marić je odbio i amandmane Kluba zeleno-lijevog bloka da se za kupnju prvih specijaliziranih helikoptera za hitnu službu izdvoji 54,5 milijuna kuna.


Odbijen je i amandman Hrvatskih suverenista da se za institut majke odgojiteljice osigura 510 milijuna kuna. Tim iznosom potaknuli bi mlade obitelji da imaju više djece i majkama osigurali dodatne prihode, argumentirao je Marijan Pavliček.


Ne postoji zakonska osnova za taj institut, odgovorio je Marić.
Iako je ministar financija odbio te oporbene amandmane, teorijski postoji mogućnost da ih u glasovanju Sabor prihvati. H