Novosti
VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST

Ipak se složili u osudi govora mržnje i radikalizacije društva
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Plenković: Milanović se slaže da je napad na Banske dvore imao elemente terorizma

Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost usvojene su godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, u skladu sa Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno s iskazanim potrebama. Stoji to u priopćenju nakon sjednice VNS-a u Banskim dvorima, koja je potrajala više od tri sata, a posljednjih je tjedana termin njezina održavanja, kao i moguće teme, bio razlog verbalnih sukoba na relaciji Vlada - Ured predsjednika RH.

Sjednicu su zajednički sazvali predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. "Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu. Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika. Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama. Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", stoji u priopćenju nakon sjednice VNS-a.

Premijer Plenković je nakon sjednice novinarima rekao kako je na sjednici konsenzusom konstatirano da je napad na Banske dvore bio čin s obilježjima terorizma, što znači da se s time složio i predsjednik Milanović. Premijer je dodao kako predsjednik RH nije imao primjedbi na epidemiološke mjere uvedene radi zaustavljanja širenja koronavirusa. "Bio je sjajan sastanak", rekao je Plenković. "Ako postoji jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika i Vlade, to je jačanje položaja Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda", poručio je premijer.


Novinare je zanimalo i je li na sastanku bilo povišenih tonova ili mimoilaženja u stavovima. "Raspravljali smo o nizu tema, ali nije to format sastanka na kojem imate svađe. Prolazili smo točku po točku, a po priopćenju vidite da smo se suglasili", kaže Plenković.
U vrijeme sjednice prozori dvorane "Ban Jelačić" u zgradi Vlade bili su širom otvoreni, kako je i najavio Vladin glasnogovornik Marko Milić. Naime, spor između Banskih dvora i Pantovčaka dijelom je nastao i zbog mjesta održavanja sjednice koje bi bilo odgovarajuće zbog epidemiološke situacije i boravka više ljudi u zatvorenom prostoru. Milanović je predložio u subotu premijeru da se sjednica VNS-a održi u Vladi, a iz Ureda predsjednika poručili su da im je osim Ureda predsjednika RH, Vlade RH i eventualno Hrvatskog sabora svaka druga lokacija neprihvatljiva.


Dijana Pavlović/H
STABILNA BiH
Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ponovio je u ponedjeljak da Hrvatska ne može primiti Željka Komšića kao predstavnika Hrvata u BiH jer "on to nije". "On nije izabran voljom hrvatskog naroda u BiH, nego probošnjačkih stranaka", objasnio je Grlić Radman. Istaknuo je da Komšić "nije bio nigdje u BiH gdje žive Hrvati" u više od dvije godine mandata. Komšić provodi antihrvatsku politiku, a bio je i protiv gradnje Pelješkog mosta, podsjetio je ministar vanjskih i europskih poslova. "Radio je protiv vitalnih interesa RH", istaknuo je Grlić Radman najavljujući razgovor o položaju Hrvata u BiH na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH može postojati i biti upravo takva, stabilna, ako se poštuju sva prava triju konstitutivnih naroda", rekao je.
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove