Osijek
NOV NAČIN LIJEČENJA MOŽDANOG UDARA

Kroz preponu stižu do
ugruška u žili mozga
Objavljeno 24. studenog, 2020.
Postupak se može obaviti ako je riječ o trombu u velikim krvnim žilama i ako pacijent stigne u roku od šest sati od udara

Proteklog je vikenda KBC Osijek postao peti bolnički centar u Hrvatskoj u kojem se obavlja mehanička trombektomija, odnosno uklanjanje ugrušaka u velikim žilama mozga u pacijenata s dijagnozom moždanog udara. Taj je postupak obavio tim intervencijskih radiologa KBC-a Osijek, koji su činili prim. dr. sc. Gordan Šarić, doc.dr.sc. Tajana Turk i dr. Vjekoslav Kopačin, a sve uz asistenciju prof. dr. sc. Marka Radoša i njegova tima iz KBC-a Zagreb.

O kakvom je postupku zapravo riječ i tko je idealan kandidat za takvu vrstu liječenja moždanog udara, objasnio nam je dr. sc. Mihael Mišir, voditelj Odjela za intenzivno neurološko liječenje s jedinicom za liječenje moždanog udara pri Klinici za neurologiju osječke bolnice.

- Ovo je postupak koji se postupno uvodi u hrvatske bolnice i do sada je uveden u KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Split i KBC Rijeka. Preduvjet je za to bio upravo osnivanje Odjela za intenzivno neurološko liječenje i radiološka sala za neurointervencije, kao i sastavljanje educiranih timova koje čine neurolog, koji procjenjuje tko je pogodan za tu vrstu zahvata, te anesteziolog i radiolog, koji ju onda obavljaju. Bitno je i da znamo o kojoj se vrsti moždanog udara radi i kada se on dogodio jer se ova vrsta zahvata može obaviti u roku od nekih šest sati od samog udara, a poslije je nastala šteta na mozgu već prevelika i teško da možete pomoći. U ovom smo slučaju imali 55-godišnju pacijenticu koja se javila ekipi hitne pomoći u vrlo kratkom vremenu od početka simptoma i koja je imala ugrušak u velikoj žili mozga, a kojemu se moglo pristupiti na ovaj način. Recimo i kako je pacijentica pri dolasku imala oduzetost cijele polovine tijela, a sada se dobro oporavlja i imat će samo lakše posljedice moždanog udara, koje će s vremenom ići nabolje - naglašava dr. sc. Mišir.

Na Klinici za neurologiju objašnjavaju i kako ovaj postupak zapravo izgleda. Naime, kroz preponu se mobilnom cjevčicom ulazi u velike krvne žile te odlazi sve do žile u mozgu koja je začepljena, odnosno gdje se nalazi tromb. Operater cijeli postupak prati na RTG ekranu, a kada se stigne do ugruška, uklanja ga se ili aspiracijom, odnosno usisavanjem, ili s pomoću stenta. Takav pacijent, naravno, prethodno mora obaviti CT snimanje, kako bi se znalo gdje se ugrušak nalazi i hoće li uopće moći biti uklonjen ovim putem.

Ovaj je postupak to bolji od intervenske trombolize što ona nije mogla u cijelosti otopiti ugruške koji su stari i tvrdi, kao ni one u velikim žilama.

Inače, u osječkoj bolnici naglašavaju kako kao regionalni centar planiraju pokriti područje od pet slavonskih županija i devet bolnica te tako stanovnicima istočne Hrvatske pružiti ovu vrhunsku uslugu. Recimo kako je prva pacijentica stigla s područja Slavonskog Broda, a u KBC-u Osijek naglašavaju kako su iznimno zahvalni slavonskobrodskim neurolozima na izvrsnoj pripremi pacijentice za ovaj postupak.

Nefreteta Z. Eberhard
Prepoznajte moždani udar i zovite hitnu!
U KBC-u Osijek objašnjavaju kako je najvažnije na vrijeme prepoznati znakove moždanog udara.

- Samo ako stignete na vrijeme, možemo vam pomoći. Znakovi moždanog udara su slabost ili utrnulost polovine tijela, nagla smetnja govora, smetnja vidnog polja, smetnje u ravnoteži ili poremećaj svijesti. To znači da vam je mozak ostao bez kisika jer se događa infarkt mozga. Ovaj infarkt možda ne boli, ali je jednako opasan kao i infarkt srca i bitno je odmah nazvati hitnu pomoć, kako bi što prije stigla do vas i nama javila da se pripremimo na proceduru - naglašava dr. sc. Mišir.
Najčitanije iz rubrike