Regija
ČELNICI VRBANJE POTIČU POLJOPRIVREDU

Općina dala 1,2 milijuna kuna potpore OPG-ovima
Objavljeno 24. studenog, 2020.
Dobivena sredstva namjenski će uložiti u opremu, mehanizaciju, strojeve, rješavanje navodnjavanja i skladišnih prostora...
VRBANJA - Brojnim demografskim i poticajnim mjerama Općina Vrbanja, koja uz općinsko središte obuhvaća i naselja Soljani i Strošinci, nastoji financijski pomoći mještanima, zadržati mlade i poticati rast i razvoj poduzetništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.Ulažu se maksimalni napori kako bi se preokrenuli negativni trendovi, stvorile sve infrastrukturne pretpostavke za kvalitetniji život i gospodarski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i revitalizaciju tog područja na istoku županjske Posavine.

Potpora svima
Programom potpore razvoja poduzetništva i poljoprivrede za 2020. prvobitno je osigurano 950.000 kuna, a Općinsko vijeće je, na prijedlog načelnika Velimira Redla, osiguralo dodatna sredstva u proračunu. Na natječaj su stigle 34 prijave, a potpora je odobrena za 29 korisnika, kojima je odobreno ukupno 1,2 milijuna kuna. Izišlo se u susret svim prijaviteljima koji su udovoljavali formalnim uvjetima natječaja.

- To su prihodi koje dobivamo od zakupa i prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i na ovaj smo ih način odlučili uložiti u potporu razvoja poljoprivrede jer je među korisnicima sredstava najviše OPG-ova. Maksimalan iznos potpore bio je 50 posto vrijednosti investicije, odnosno do najviše 50.000 kuna - ističe načelnik Redl.

Od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta Općina godišnje uprihoduje oko 1.500.000 kuna, a riječ je o namjenskim sredstvima i razmišljalo se na koji način pomoći poljoprivrednicima i dodatno potaknuti njihov rast.

Program za 2021.
- Sredstva moramo namjenski utrošiti i odlučili smo osmisliti ovaj Program potpore jer smatramo da je to dobra stvar koja će puno značiti korisnicima. Htjeli smo direktno pomoći našim OPG-ovima, koji su registrirani, nemaju duga ni prema Općini ni prema državi. Dobivene poticaje uložit će u opremu, mehanizaciju, strojeve, u rješavanje navodnjavanja, za rješavanje skladišnih prostora, bilo je doista različitih ideja i drago nam je da smo mogli pripomoći u njihovoj realizaciji - zaključuje.

Korisnici su dostavili jamstva da će namjenski utrošiti dobivena sredstva i do kraja godine imaju rok to ispuniti. Općinsko povjerenstvo potom će ići na teren i provjeravati jesu li poticaji utrošeni namjenski, a u slučaju da se utvrdi da nisu, morat će ih vratiti. Inače, novac od zakupa poljoprivrednog zemljišta Općina ulaže i u održavanje poljskih puteva i lenija, kanalske mreže, za zaštitu životinja, za potpore za umjetno osjemenjivanje krava, krmača, prekvalifikaciju u OPG-ovima za zanimanje poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut...

Na području općine Vrbanja ima oko 200 aktivnih OPG-ova, među kojima je oko 50 velikih koji obrađuju 50 i više hektara zemlje.

Za 2021. godinu Općinsko vijeće donijet će novi program s ciljanim mjerama usmjerenima prema stočarstvu, povrtlarstvu, voćarstvu, odnosno proizvodnjama, čiji daljnji razvoj treba poticati i odlučiti o iznosu sredstava.

Marija Lešić Omerović
BROJNE DEMOGRAFSKE MJERE ZA DJECU I MLADE
Za rođenje prvog i drugog djeteta u obitelji Općina daje 5000 kuna, a za treće i svako sljedeće po 10.000 kuna. Sufinancira boravak mališana u vrtiću i igraonici, osnovcima je pomogla kupnju radnih materijala, a srednjoškolcima isplatila jednokratnu novčanu pomoć. Sufinancira i smještaj u učeničkim domovima, stipendira sve studente sa po 500 kuna od prve godine. Pomaže i mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja sa po 20.000 kuna za kupnju prve nekretnine. Općina će se uključiti i u sufinanciranje školske kuhinje iznosom od 50 posto.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike