Regija
IZAZIVAČI KRK, PAZIN, PREGRADA I SUPETAR

Donji Miholjac u finalu
izbora za titulu Smart City
Objavljeno 24. studenog, 2020.
DONJI MIHOLJAC - Donji Miholjac ušao je u uži izbor kandidata za nagradu Smart City u konkurenciji malih gradova, a za prestižnu titulu bore se još Krk, Pazin, Pregrada i Supetar. Izbor provodi portal Gradonačelnik.hr u suradnji s konzultantskom tvrtkom Apsolon, a koji su prije nekoliko tjedana proglasili najbolje gradove u kategoriji gospodarstva, obrazovanja i demografije, kvalitete života te korištenja EU fondova.

Smart City nagrada namijenjena je gradskoj upravi s pokazateljima u razvoju pametnih tehnologija u pružanju usluga građanima i organizaciji rada gradskih službi. Za razliku od prošlih izdanja izbora, kada je stručni žiri pobjednike birao na temelju prijavljenih projekata gradova, ove godine prvi put primjenjuje se posebna metodologija. Za pobjedu je potrebno zadovoljiti 29 kriterija koji su podijeljeni u šest cjelina - digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš.

Najviše, devet kriterija, ima poglavlje pametan okoliš, od udjela energetski učinkovite javne rasvjete i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije preko zastupljenosti spremnika za prikupljanje otpada sa senzorima za očitavanje korisnika do podataka o kvaliteti zraka i udjelu stanovništva priključenog na sustav pročišćavanja odvodnih voda.

Ocjenjivački žiri nagrade Smart City, među ostalim, procjenjivat će gradove kandidate prema dosegnutome razvoju brzog interneta u njihovim sredinama, udjelu zaposlenih u području grada u ICT djelatnostima, dostupnosti gradskih informacija i usluga na internetu, uključenosti građana u odlučivanje kroz digitalne platforme te udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnoj rasvjeti.

- Velika je stvar naći se među pet gradova za nagradu za najbolji pametni mali grad. Imamo puno aduta, a istaknut ću korištenje obnovljivih izvora energije. Gradsko poduzeće Miholjački vodovod ima solarnu elektranu i električni automobil, a u Industrijskoj zoni sagrađeno je postrojenje za proizvodnju bioplina. Građani su priključeni na pročistač otpadnih voda. Sustav korištenja obnovljivih izvora energije kroz dizalice topline bit će u vrtiću i knjižnici - pojašnjava gradonačelnik Goran Aladić.

Uz izbor malog Smart City grada bira se i najbolji Smart City u kategoriji srednjih gradova, a kandidati su Zaprešić, Ivanić-Grad, Koprivnica, Labin i Poreč, dok su među velikim gradovima kandidati Zagreb, Karlovac, Pula, Rijeka i Dubrovnik. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike