Autoglas
DANI TEHNIČKE ISPRAVNOSTI VOZILA

Do petka možete svoj automobil besplatno podvrgnuti pregledu
Objavljeno 24. studenog, 2020.

Kao i proteklih godina, ovoga se tjedna, do petka, provodi preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila Dani tehničke ispravnosti vozila. Akcija se provodi u svim stanicama za tehnički pregled vozila na području Republike Hrvatske pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, a koju provode HAK i Centar za vozila Hrvatska.

Ova, sad već tradicionalna, akcija ponajprije je usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se opće stanje, kočnice, donji postroj vozila, ispušni plinovi i svjetlosna signalizacija. Besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled odnosno od akcije su izuzeta vozila koja u razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.

Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon spomenutog savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis. Prvih 15.000 vozača koji će sudjelovati u akciji bit će nagrađeni prigodnim poklonima.

Prema policijskim statistikama evidentno je da po hrvatskim prometnicama svakodnevno "krstare" i vozila koja to ne bi smjela. Neispravno vozilo može biti pogubno, i za vozača i za njegove putnike te druge sudionike prometnih nesreća. Ta se opasnost povećava dolaskom hladnijih dana kada su poledice vrlo vjerojatne u jutarnjim satima. Neispravno vozilo ili "ćelave" gume na automobilu nisu jamac sigurnosti. Upravo zbog toga je osmišljena akcija Dani tehničke ispravnosti vozila kako bi se vlasnike vozila upozorilo na moguće nedostatke njihovih vozila. To se treba iskoristiti, pogotovo uz činjenicu da taj pregled vozila, unatoč nalazu stručnih osoba, ne iziskuje posezanje za novčanikom. M.Bugarić