Crna kronika
NESREĆA U VINKOVCIMA

Susjed liječnik spasio djevojčicu koja se gušila ugljičnim monoksidom
Objavljeno 23. studenog, 2020.

Djevojčica iz Vinkovaca jedva je preživjela gušenje ugljikovim monoksidom prošloga četvrtka. Naime, u petak su vinkovački policajci u jutarnjim satima obavili očevid u Zagorskoj ulici u Vinkovcima zbog otrovanja djeteta ugljikovim monoksidom tijekom istodobnog korištenja kućnih uređaja, i to plinskog atmosferskog bojlera i kuhinjske nape.


U četvrtak oko 21.50 djevojčica je zatečena na podu kupaonice obiteljske kuće u životno ugroženom stanju. Prvu pomoć, na poziv uplašenih ukućana, pružio joj je susjed, inače liječnik, a ubrzo joj je pružena liječnička pomoć u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kamo je djevojčica odvezena vozilom hitne pomoći.


- Iz vinkovačke su bolnice izvijestili da je dijete stabilno i izvan životne opasnosti. Očevid su obavili policijski službenici u suradnji s inspektorom za zaštitu od požara te djelatnikom vinkovačke tvrtke za naftu i prirodni plin - doznajemo iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Očevidom je utvrđeno kako je zbog rada plinskog atmosferskog bojlera ispravnih plinskih instalacija i istovremenog rada kuhinjske nape u kuhinji došlo do stvaranja tlaka zraka u prostoru kuće nižeg od atmosferskog tlaka, čime je posljedično došlo do vraćanja produkata izgaranja u plinskom bojleru u prostor kuće. Zbog toga je dijete izgubilo svijest - doznajemo od Dragoslava Živkovića, glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske. O događaju je policija podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu Vinkovci.


Djevojčica je imala jako puno sreće što je uspjela preživjeti otrovanje, u Vinkovcima su mladi već umirali od ugljikova monoksida. Šesnaestogodišnja tinejdžerica preminula je u veljači 2010., kada je bez svijesti prevezena u vinkovačku bolnicu. Djevojku su u kupaonici obiteljske kuće u nesvjesnom stanju pronašli roditelji. Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske i vještaci Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba obavili su očevid na mjestu događaja. Utvrđeno je kako je smrt nastupila zbog otrovanja ugljikovim monoksidom u kupaonici. Također, utvrđeno je kako je najvjerojatnije do stvaranja ugljikova monoksida došlo zbog nepotpunog izgaranja plinskog bojlera priključenog na zemni plin.


Iz policije podsjećaju građane što učiniti ako se naiđe na osobu koja se možda otrovala ugljikovim monoksidom, ali i kako spriječiti takve događaje.
- Ako pronađete osobu koja se možda otrovala, što prije ju odvedite na svjež zrak i odmah nazovite hitnu pomoć. Da bismo bili preventivni, zbog uređaja kojima se koristimo potrebno je redovito prozračivati prostorije gdje obitavamo i izbjegavati zaključavanje vrata kupaonice ako imamo plinski bojler. Nabavite detektor ugljikova monoksida, čime možete na vrijeme otkriti opasnu koncentraciju CO u zraku, nemojte prethodno korištene automobile odmah ostavljati u zatvorenim garažama, najmanje jednom godišnje angažirajte ovlaštene dimnjačare te stručne profesionalce radi provjere bojlera, peći, štednjaka i drugih sličnih uređaja koji mogu dovesti do opasnosti - poručuju iz policije.
Sandra Lacić

Možda ste propustili...

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi