Svijet
NA KOSOVU TRAŽE NAORUŽAVANJE VOJSKE

Srbija je samo u ovoj godini za oružje potrošila milijardu eura
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Kosovski ekspert za sigurnost Nuredin Ibrishi drži kako se vojska Kosova mora ozbiljno naoružati, jer Srbija se naoružava i u ovoj godini ima iz državnog proračuna na raspolaganju milijardu eura.

- Sada je Srbija u partnerstvu za mir, ali me ne zanima punopravno članstvo u NATO-u, dok s druge strane to sve koristi, jer na neki način neće tipizirati borbenu opremu naoružanja, pa se naoružava iz Rusije, Bjelorusije, Kine i Turske oružjem koje zapravo pripada ruskim proizvođačima. U ovom obliku, sa svom ovom opremom i naoružanjem premašuje budžet mnogih zemalja u regiji i on iznosi više od milijardu eura godišnje - rekao je Ibrishi u intervjuu za Ekonomia Online, dodajući kako međunarodna zajednica ne reagira na "prijeteće izjave iz Srbije" te ističe kako "kosovska vojska treba biti naoružana, jer Vučić nastavlja izvoditi manevre u blizini granice s Kosovom i priziva slavensko bratstvo".

- Ne koristimo ove mogućnosti preko naših prijateljskih država dok Srbi za napad na srpske lokalitete pokreću pitanje u Vijeću sigurnosti, a mi nismo u mogućnosti pokrenuti pitanje takve prijetnje u VS-u ili u Europskoj komisiji. Međunarodna zajednica u ovom je slučaju vrlo pasivno reagirala na ove prijeteće izjave - rekao je Ibrishi. Ipak, on drži kako je sve to samo igra srpskog predsjednika Vučića prema Kosovu, i on očekuje reagiranje Prištine, što ne bi bilo dobro. Srećom, prema njegovu mišljenju, dobro je to što je KFOR na Kosovu i "omogućava razvoj kapaciteta kosovskih sigurnosnih snaga te imamo priliku napredovati glede pitanja naoružanja i razvoja kapaciteta u pogledu obuke i stvarnih prijetnji koje dolaze iz Srbije".M.F.
Cijena - vojna tajna
U Srbiji se vole pohvaliti donacijama ili kupnjom zrakoplova i protuzračnih sustava, ili suvremenih bespilotnih letjelica od Rusije, Kine i Turske, ali to koliko su uložili u novu vojnu opremu, čuva se kao najstroža vojna tajna. Jedino neovisni vojni analitičari procjenjuju kako u ovoj godini vojska ima na raspolaganju približno milijardu eura. Analitičar Aleksandar Radić u ožujku je u tjedniku NIN naveo kako se naoružanje nabavlja “neplanskim prebacivanjem” novca iz drugih ministarstva u Ministarstvo obrane, što je nehotice potvrdio i tadašnji ministar Aleksandar Vulin.

- To je osigurao vrhovni zapovjednik Vučić svojim autoritetom, tako što su se i druga ministarstva morala odreći dijela svojih sredstava da bi pomogla, što nije lako, jer nitko od njih to neće učiniti dobrovoljno - rekao je Vulin na TV Pink.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOMU JE U INTERESU ŠIRI REGIONALNI RAT?

Europa nastoji zaustaviti spiralu nasilja koja sve jače prijeti Bliskom istoku

2

OPTUŽBE ZA KUPNJU ŠUTNJE PORNO ZVIJEZDE

Deseci porotnika na suđenju Trumpu nisu izabrani zbog pristranosti

3

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam