Sport
ŽESTOKI DERBI U GRADSKOM VRTU

Osijek srušio i prvaka
Bjelica: Malo nas je, al‘ smo pravi
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Osijek je pobjedom potvrdio status Dinamova izazivača u borbi za titulu prvaka

Seriju pozitivnih rezultata koju Osijek ima otkako je na njegovoj klupi Nenad Bjelica nije mogla zaustaviti ni vodeća momčad prvenstva. Bijelo-plavi su Dinamu nanijeli prvi ovosezonski prvenstveni poraz u utakmici koja je imala ratnički karakter.


Teško nam se sjetiti kada je Dinamo tako nabrijan istrčao u Gradskom vrtu. Očito je trener "modrih" Zoran Mamić dosta vremena u pripremi derbija posvetio motivacijskom dijelu, ali nije to pomoglo njegovoj momčadi. Dinamo obično na taj način reagira kada se počnu pojavljivati priče o ozbiljnom izazivaču, što Osijek u ovom trenutku sigurno jest. Uostalom, potvrdio je to i u tom derbiju u kojem se nije umiralo u ljepoti, ali su obje strane bile spremne "umrijeti" za pobjedu.

Žestoka utakmica

Obje su momčadi tijekom susreta imale faza u kojima su dominirale. U prvom poluvremenu Dinamo je imao bolje prilike, ali su obrane vratara Osijeka Ivice Ivušića i veliki promašaj Jakića ostavili rezultat u neizvjesnosti. "Naricali" su u redovima gostiju za tim situacijama. U biti, saznali su kako su se Osječani osjećali nakon njihova prvog ovosezonskog dvoboja u Maksimiru kada su oni bili poraženi, a pritom su nadigrali Dinamo i propisno se ispromašivali. Ovaj put, malo za promjenu, Osijek je zabio pogodak iz svog prvog udarca u okvir vrata. Dosad je uglavnom primao golove na taj način.


- Moramo biti ponosni na borbu i zalaganje. To je onaj minimum koji tražimo od njih. Mislim da smo u određenim fazama utakmice igrali dobar nogomet, s tim da smo protivniku u prvom poluvremenu dopustili dvije šanse. S druge strane, mislim da smo i mi imali pokoju dobru situaciju. Na kraju smo zasluženo pobijedili i približili se Dinamu na tri boda. U dobroj smo formi, doduše ograničeni s fondom igrača, ali se ne žalimo. Malo nas je, al‘ smo pravi. Dečki su doista danas bili savršeni - rekao je nakon susreta Nenad Bjelica, trener Osijeka.


Žestoko se igralo. Nije to bila utakmica za "mekušce", prštalo je na sve strane. Samo tako se može igrati i pobjeđivati u derbijima. Ostao nam je dojam kako je Dinamo takvom igrom pokušao pokazati mišiće i preplašiti Osijek. Donedavno bi mu možda to i uspjelo, ali otkako je Bjelica u Gradskom vrtu, bijelo-plavi više ne padaju na takve "štoseve". Znali su odgovoriti i uzvratiti istom mjerom.


- Utakmica je bila vrlo čvrsta i žustra. Nijedna se strana u tome nije štedjela, ali mislim kako je sve na kraju bilo fer i korektno bez obzira na veliki broj prekršaja - komentirao je trener bijelo-plavih.
Piljevi trenuci slave

Osijek je odigrao utakmicu na način kojim bi mogao biti konkurentan i u Europi. Puno teškog momčadskog rada, ali u kojem postoji prostor za iskazivanje individualnih kvaliteta. Naravno, Bjelica će uvijek u prvi plan gurnuti momčadski učinak.


- Bez momčadskog duha i zajedništva, bez poniznosti, nema uspjeha - prezentirao je svoju formulu uspjeha Bjelica.


Uspio je u momčad usaditi borbeni duh u kojem nitko nema pravo podbaciti na planu zalaganja i taktičke odgovornosti. Sve ostalo onda dolazi samo po sebi, a tada se pojavljuju i razni junaci. Ovaj put su to bili Marin Pilj i vratar Ivica Ivušić, koji je podsjetio na neke svoje najbolje partije otkako je postao Osijekova "jedinica". Ipak, u prvom planu je Marin Pilj. On živi svoje trenutke slave posljednjih tjedana. Zabio je Lokomotivi, pa je dva pogotka ugradio u pobjedu protiv Kurilovca, a u derbiju je raskrčio put prema pobjedi postigavši vodeći pogodak. On trenutačno igra najbolji nogomet u karijeri, a navijači Osijeka uživaju u velikoj pobjedničkoj seriji. Osijek prvenstveni susret nije izgubio gotovo tri mjeseca, u seriji od osam susreta bez poraza zabilježio je sedam pobjeda i remi. Uh, kakva bi to ludnica bila na tribinama kada bi publika smjela biti na njima. Ne samo zbog rezultata nego i zbog načina na koji bijelo-plavi igraju. On je baš po mjeri navijača. Inače, postoji još jedna zanimljiva crtica iz te utakmice. Osijeku je to bila jubilarna, deseta pobjeda nad Dinamom i prva koja je izražena s više od jednog pogotka razlike.
Osijek je pobjedom u derbiju potvrdio kako će biti izazivač Dinamu ove sezone, samo mora znati kako taj trijumf ostvaren protiv "modrih" ne znači kako je posao obavljen, nego da je sad tek počeo...


Dalibor Keler
OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano, prohladno. Teren dobar. Bez gledatelja. Sudac: Duje Strukan (Split) - 6. Strijelci: 1:0 Pilj (54), 2:0 Žaper (90). Žuti kartoni: Škorić, Vuković (Osijek), Theophile, Jakić, Lauritsen, Leovac (Dinamo). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MARIN PILJ (OSIJEK)

OSIJEK 2 (0)

Ivušić 7,5, Igor Silva 7, Škorić 7,5, Majstorović 7, Jurčević 7, Vuković 7, Ndockyt 6 (od 88. Guti -), Žaper 6,5, Pilj 7,5, Bohar 6, Mierez 7 (od 64. Erceg 6).

DINAMO 0

ivaković 6, Moharrami 6, Theophile 6, Lauritsen 6, Leovac 6, Ivanušec 6 (od 76. Atiemwen -), Jakić 6, Ademi 6, Oršić 6,5, Petković 6,5, Gavranović 6.
OPROŠTAJ OD KIĆE I MAKIJA, SJEĆENJE NA VUKOVAR
Derbi protiv Dinama imao je sjetnu uvretiru. NK Osijek se minutom šutnje oporostio od svog igrača i dugogodišnjeg klupskog djelatnika Ivana Marasa te od legendarnog pjevača Krunoslava Kiće Slabinca, koji su preminuli prošlog tjedna. Kići u čast s razglasa je odjekivala jedna od njegovih uspješnica Inati se, Slavonijo. Osim oproštaja od njih dvojice, minuta šutnje bila je posvećena i sjećanju na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.
1:0

Igor Silva poslao je povratnu loptu u sredinu kaznenog prostora koju je Mierez primirio za Pilja, koji je s desetak metara naciljao donji desni kut
2:0

Jurčevićeva "kifla" iz kornera pala je na drugu vratnicu, gdje ju je dočekao Žaper i glavom je, s pola metra, proslijedio u mrežu
STRADAO MIEREZ
Ratnički štih utakmice posebno je to na svojim leđima i nogama osjetio Ramon Mierez. Dinamovi stoperi jurišali su na njega ‘bez pardona‘. No prgavi i čvrsti Argentinac nije se dao. Razvalio je gostujuće srednje braniče, dobio je gotovo puno duela, a uz to obojicu je opteretio kartonima. No na kraju su ga slomili, pa je nakon jednog oštrog starta Danca Lauritsena morao napustiti igru. Dobio je bolan udarac u predjelu donjeg dijela leđa i prve vijesti nisu bile optimistične kada je u pitanju njegov nastup u Puli koji Osječane očekuje u srijedu. No ne treba brzati sa zaključcima jer Ramon je čvrst čovjek.
neizvjesna borba
BJELICA I OSIJEK "SPASILI" SU PRVENSTVO
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

Najčitanije iz rubrike