Regija
DOM IZVAN DOMA ZA DJECU

Samo dvije obitelji udomljavaju, brinu se o šestero djece
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Potrebe za udomiteljstvom su veće, kaže Saša Ivanišić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb
DONJI MIHOLJAC

Udomiteljstvo kao oblik skrbi u zamjenskoj obitelji kada se za dijete ne može brinuti njegova biološka obitelj iznimno je važno jer riječ je o djeci bez roditelja, djeci koja se zanemaruju ili zlorabe, djeci žrtvama obiteljskog nasilja te djeci s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem. Uvijek postoji potreba za novim udomiteljskim obiteljima, a slično je i na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac. Trenutačno su samo dvije udomiteljske obitelji, u kojima je smješteno šestero djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Potrebe za udomiteljstvom djece veće su od toga, kaže Saša Ivanišić, ravnateljica donjomiholjačkog Centra za socijalnu skrb.

– Imamo potrebe za više udomitelja. Trenutačno imamo nekoliko djece koja su smještena izvan našeg Centra zahvaljujući dobroj suradnji sa susjednim centrima koji uskaču, tako da nastojimo ublažiti nedostatak udomitelja. Zasad se pokrivamo i nikada se nije dogodilo da nismo mogli udomiti djecu. Deset godina radim i nije bilo situacije da smo trebali zbrinuti djecu, a da nismo znali gdje će prenoćiti. Naravno, kada bismo mogli imati više udomitelja, bilo bi dobro. Nama je svaki udomitelj zlata vrijedan – naglašava Saša Ivanišić. Ističe da Centar promovira udomiteljstvo preko tribina i radijskih emisija, a uključen je i u nacionalnu kampanju, no, nažalost, interes je minimalan.

– Udomiteljska obitelj prirodniji je oblik skrbi o djeci od smještaja u ustanovi. I zakon kaže da dijete do sedme godine života ne bi trebalo smještati u ustanovu, nego bi trebalo biti u udomiteljstvu. Nakon radijske emisije imali smo dva upita za udomiteljstvo – kaže Ivanišić.

Napominje da netko tko će biti udomitelj treba ispuniti određene uvjete te da je udomiteljstvo zahtjevan i odgovoran posao.

- Biti udomitelj nije lako ni bajno. To nisu djeca koju možete birati. To su zlostavljana i zanemarivana djeca, koja su dugotrajno izložena raznim neprimjerenim postupcima i situacijama. Djeca bi i dalje trebala imati kontakte sa svojim roditeljima, naravno, ovisno o razlozima izdvajanja djece iz obitelji i eventualno sudskim odlukama koje mogu ograničavati i priječiti kontakte. Naša djeca imaju susrete i druženja s roditeljima koji dolaze u udomiteljsku obitelj. Roditelji zakonski imaju pravo na kontakte, no ponekad oni budu loši. Roditelji dolaze pod utjecajem alkohola ili nenajavljeno, bude svega. Stoga, biti udomitelj specifično je i teško – zaključuje ravnateljica donjomiholjačkog CZSS-a Saša Ivanišić.

Snježana Fridl
Što napraviti ako odlučite biti udomitelj
Udomljavanje je plemenita, ali i odgovorna odluka, koju treba donijeti promišljeno. Udomitelj omogućuje djetetu stanovanje, prehranu, čuvanje, odgoj, brigu o zdravlju i obrazovanju te zadovoljenje drugih potreba. Osoba koja želi postati udomitelj podnosi zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb, a u kojem djeluje tim za udomiteljstvo koji daje potrebne informacije. Tim procjenjuje obitelj, motive osobe za obavljanje udomiteljstva, kapacitete i rizike udomiteljske obitelji, obavlja psihološko testiranje te dolazi u stambeni prostor. Na temelju utvrđenog činjeničnog stanja tim daje stručnu ocjenu o ispunjavanju uvjeta i donosi rješenje o dozvoli za obavljanje udomiteljstva na rok od pet godina, koja se nakon isteka može obnavljati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike