Sport
LIDER PAO U GRADSKOM VRTU

Pilj i Žaper presudili
Dinamu u ratničkoj utakmici
Objavljeno 21. studenog, 2020.

Osijek je, unatoč svim problemima koji su ga pratili uoči susreta, uspio srušiti lidera prvenstva Dinamo, i nanijeti mu prvi poraz ove sezone. Na taj su mu se način primaknuli na samo tri boda, pa će nastavak sezone biti itekako uzbudljiv. Bio je to susret za "velike dečke". Prava ratnička utakmica u kojoj nije bilo mjesta za svilene ljude. Dinamo je bio prilično napaljen, ali Osijek se nije dao. Odigrali su bijelo-plavi odličnu utakmicu u kojoj se nije umiralo u ljepoti. No, to ne znači kako nije bila zanimljiva. Doslovce je udario "junak na junaka", a susret se okrenuo na stranu Osječana u drugom poluvremenu kada su ogromno zalaganje i borbenost uspjeli začiti s dva lijepa pogotka.

Obostrano žestoko

Žestoko se igralo u prvih 45 minuta. Obje su momčadi vrlo nabrijane ušle u susret pa je prštalo na sve strane. Tako je već nakon 15-ak sekundi igre Dinamov srednji branič Theophile zaradio javnu opomenu nakon dvoboja s Mierezom. Osijekov centarfor često je bio na travi, ali je svejedno radio puno problema obrani gostiju. Nije to bila samo ratnička utakmica imalo se u njoj što i vidjeti. Na prvu ozbiljniju prijetnju nije se dugo čekalo. U šestoj minuti Petković je "uhvatio" volej s ruba kaznenog prostora i natjerao Ivušića na efektnu intervenciju. Osijek je uzvratio u 15. minuti kada je udarac iz kuta izveo Jurčević, a Majstorović je glavom pucao zamalo pored lijeve vratnice. Nakon ravnopravnog početka bijelo-plavi su pritisnuli pa je uslijedilo razdoblje od 15-ak minuta njihove dominacije u kojoj su najbolju priliku za vodstvo imali u 21. minuti kada je raspoloženi Jurčević odlično prošao po lijevoj strani i povratnom loptom našao Žapera na 15-ak metara od vrata, no udarac Osijekovog veznjaka iz čiste situacije završio je visoko preko vrata.

Nakon pola sata igre Dinamo je polako počeo preuzimati inicijativu, pa je došlo razdoblje u kojem je Osijek počeo opasno živjeti. Najavio ga je Oršić rezantnim udarcem iz "slobodnjaka" koji je završio zamalo pored desne vratnice. U 33. minuti istaknuo se vratar Osijeka Ivušić. Ivanučec je jednu odbijenu loptu vratio pred vrata, do nje je došao Gavranović, oslobodio se Škorića, pa pucao s osam metara, ali je Ivušić sjajnom reakcijom spriječio vodstvo "modrih. Završnica prvog dijela protekla je u potpunoj nadmoći Dinama i stalnim trenerskim prigovorima na odluke suca Duje Strukana. Gosti su do odmora imali još dvije prilike koje je svojim suigračima pripremio Petković. Prvo je u 40. minuti glavom prenio loptu do Ademija, a on je ipak otišao malo previše u stranu pa njegov udarac nije zaposlio Ivušića, a minutu kasnije Gavranović i Petković su pripremili veliku priliku za Jakića koji je naletio na povratnu loptu i snažno odapeo s desetak metara, no srećom po Osijek, visoko preko vrata. Uglavnom, prvo poluvrijeme opravdalo je epitet derbija po svemu, a za još bolji dojam nedostajali su samo pogoci.

Pilj i Žaper za pobjedu

U istom se, čvrstom, ritmu nastavilo i u drugom poluvremenu, a začin koji je nedostajao u prvih 45 minuta stigao je u 54. minuti kada je Osijek poveo. Igor Silva je probio desnu stranu vratio prizemnu loptu u sredinu kaznenog prostora koju je Mierez samo primirio za Pilja koji je kroz šumu nogu vrlo preciznim udarcem, lijevom nogom, sa desetak metara pogodio sam desni kut – 1:0. Ubrzo nakon toga Osijek je snašla nevolja jer je teren morao napustiti Ramon Mierez zbog ozljede. U 65. minuti još jednom je Ivušić bio na visini zadatka nakon što je Ivanušec uputio vrlo neugodan prizemni udarac koji je vratar Osijeka skrenuo u korner. Dinamo je, očekivano, krenuo po izjednačenje, pa je opet bilo puno prometa pred Ivušićem. Posebno je neugodno bilo u 77. minuti kada je Ademi pucao, a Ivušić uspio odbiti taj pokušaj nakon čega se stvorila velika gužva u petercu u kojoj se najbolje snašao Škorić i raščistio situaciju. Obrana Osijeka bila je vrlo stabilna u tim trenucima, a kada je taj nalet gostiju prošao, Osijek je riješio pitanje pobjednika. U 90. minuti Jurčević je poslao vrlo neugodan ubačaj iz desnog kuta koji je preletio Livakovića, a doslovno na drugoj vratnici dočekao ga je Žaper i glavom poslao loptu u mrežu – 2:0. I slavlje bijelo-plavih je moglo početi...

Dalibor Keler

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Osijek – Dinamo 2:0 (0:0)
OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano, prohladno. Terem dobar. Bez gledatelja. Sudac: Duje Strukan (Split) - 6. Strijelci: 1:0 Pilj (54), 2:0 Žaper (90). Žuti kartoni: Škorić, Vuković (Osijek), Theophile, Jakić, Lauritsen, Leovac (Dinamo). Crveni kartoni: -
IGRAČ UTAKMICE: MARIN PILJ (OSIJEK)
OSIJEK: Ivušić7,5, Igor Silva 7, Škorić 7,5, Majstorović 7, Jurčević 7, Vuković 7, Ndockyt 6 (od 88. Guti -), Žaper 6,5, Pilj 7,5, Bohar 6, Mierez 7 (od 64. Erceg 6).
DINAMO: Livaković 6, Moharrami 6, Theophile 6, Lauritsen 6, Leovac 6, Ivanušec 6 (od 76. Atiemwen -), Jakić 6, Ademi 6, Oršić 6,5, Petković 6,5, Gavranović 6.

Najčitanije iz rubrike