Učionica
FAKULTET AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Najstarija sastavnica osječkog Sveučilišta proslavila 60. obljetnicu
Objavljeno 29. studenog, 2020.
60 godina Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek

Dana 18. listopada 1960. godine u Osijeku je osnovan Fakultet agrobiotehničkih znanosti, tada pod imenom Visoka poljoprivredna škola. U 60 godina svojega postojanja Fakultet je nekoliko puta promijenio ime, ali i mnoge adrese jer su tijekom Domovinskog rata, u jeku velikosrpske agresije, nove zgrade Fakulteta na Tenjskoj cesti uništene, a Fakultet je postao podstanar na nekoliko lokacija u gradu. Prošavši lokacije od Vinkovačke i Tenjske ceste pa sve do Tvrđe, Fakultet je mijenjao boravišta sve dok u konačnici 2011. godine nije uselio u novu zgradu u Sveučilišnom kampusu. Šezdeset godina kasnije, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek u listopadu je proslavio vrijednu obljetnicu svojega rada i postojanja te su se od 19. do 26. listopada 2020. održale različite prigodne aktivnosti. Svečani tjedan započeo je internom sjednicom Fakultetskog vijeća 19. listopada na kojem je dekan prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić s prodekanima predstavio sve aktivnosti u protekloj godini svim zaposlenicima, ali i sažetak aktivnosti i rada Fakulteta u posljednjih 60 godina te je najuspješnijim studentima dodijelio Dekanovu nagradu.

U utorak, 20. listopada u 9 sati u Edukacijsko-promocijskom atriju Fakulteta održana je izložba „60 godina tradicije protkane izvrsnošću“ autora Daniela Hamana, gdje su gosti mogli vidjeti povijest Fakulteta u proteklih 60 godina, uz zanimljivosti iz studentskog života kao i sve velike uspjehe Fakulteta, ali i tužne događaje poput ratnih razaranja. Izložba je ostala otvorena za sve zainteresirane do kraja tjedna.

Nakon otvaranja izložbe, u 11 sati, proslava je nastavljena predstavljanjem monografije 60 godina Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Monografiju su predstavili dekan i glavni urednik prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, prodekan te izvršni urednici prof. dr. sc. Zvonko Antunović, prof. dr. sc. Vlatka Rozman i prof. dr. sc. Tihomir Florijančić. U ime recenzenata monografije nazočnima se obratila prof. dr. sc. dr. h. c. Gordana Kralik, professor emeritus, bivša rektorica Sveučilišta. Monografija na 440 stranica opisuje razvoj Fakulteta u posljednjih 60 godina kroz mnoštvo detaljnih informacija i podataka te kvalitetnih fotografija. Započinje uvodnim riječima rektora prof. dr. sc. Vlade Guberca i dekana prof. dr. sc. Krunoslava Zmaića. Detaljno je opisana i slikovno prikazana bogata povijest Fakulteta, od osnutka u skromnim uvjetima i prostorima na Vinkovačkoj cesti u Osijeku, preko moderno uređenog i u Domovinskom ratu potpuno devastiranog prostora na Tenjskoj cesti u okvirima tadašnjeg Biotehničkog znanstveno-nastavnog centra, boravka u prognaništvu u zgradi Rektorata u Tvrđi do današnjeg velebnog zdanja na prostoru Sveučilišnoga kampusa. Nakon povijesnog pregleda slijedi prikaz trenutačnog ustrojstva i popis djelatnika te opisi pojedinih zavoda, pokušališta i drugih ustrojbenih jedinica Fakulteta. Detaljno je opisana nastavna aktivnost sa svim planovima i programima nastave kao i znanstvenoistraživačka aktivnost te poslijediplomski sveučilišni studiji od osnutka Fakulteta do današnjeg dana. Da je Fakultet bio aktivan i u inozemstvu, svjedoči poglavlje o međunarodnoj aktivnosti, a bogatstvo rada njegovih djelatnika u struci opisano je u poglavlju o suradnji s gospodarstvom. Prikazana je i bogata izdavačka djelatnost sa svim izdanjima od 1960. godine do danas. Fakultet se posebno diči svojim časopisom „Poljoprivreda“ koji je u novije vrijeme uključen u znanstvenu citatnu bazu WoS čime se smjestio u rang najkvalitetnijih znanstvenih časopisa. Opisani su simpoziji u (su)organizaciji Fakulteta, studentske aktivnosti, aktivnosti Alumni kluba, promocijske i ostale aktivnosti djelatnika Fakulteta. Ilustracijama su prikazana brojna priznanja i nagrade. Objavom biografija odano je priznanje zaslužnicima Fakulteta, odnosno djelatnicima koji su bili na različitim znanstvenim, stručnim i društvenim dužnostima te time doprinijeli njegovu ugledu. Naposljetku je dan popis umirovljenih djelatnika Fakulteta te popis svih bivših studenata koji su doktorirali, specijalizirali, magistrirali ili diplomirali do današnjega dana.

Sljedeći dan, 21. listopada, bio je rezerviran za radionice i predavanja. U 10 sati održana je radionica „Karijerna akademija“ u organizaciji djelatnica Centra za kvalitetu u sklopu koje su studenti imali priliku naučiti kako napisati životopis i motivacijsko pismo te kako se predstaviti poslodavcu. U okviru radionice „Pokreni se“ studentima je predstavljen način pisanja poslovnog plana te kako pokrenuti svoj posao i plasirati ga na tržište kroz 4P. Na radionici „Mali među velikima“ naši su se bivši studenti predstavili svojim OPG-ovima i prezentirali svoju uspješnu poslovnu priču. Studenti su predstavili svoje komunikacijske vještine potencijalnim budućim poslodavcima na Speed datingu.

Istoga dana u 11 sati u Edukacijsko-promocijskom atriju Fakulteta održan je treći Dan doktorata. Dan doktorata organizira se zbog javnog prikazivanja rezultata istraživanja u sklopu obranjenih doktorskih disertacija tijekom prethodne akademske godine kao i preliminarnih rezultata istraživanja nakon pozitivno ocijenjenih tema doktorskih disertacija tijekom prethodne akademske godine.

U sklopu programa Dana doktorata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek šest je doktora znanosti ukratko predstavilo svoje obranjene doktorske disertacije u protekloj akademskoj godini te su održana i dva predavanja. Priliku su se imali predstaviti i sami studenti doktorskog studija „Poljoprivredne znanosti“. Njih je deset posterima predstavilo svoje odobrene teme doktorske disertacije kroz preliminarne rezultate istraživanja. Glavni dan proslave bio je 22. listopada. Već je u 9 sati u Edukacijsko-promocijskom atriju Fakulteta postavljen i otvoren Student Wine fest, a u 10 sati održan je Dan karijera naslovljen „Budimo svoj pokretač“ ispred Ureda za potporu studentima i razvoj karijera kako bi se studenti Fakulteta upoznali s mogućim poslodavcima i doznali što im je potrebno da postanu konkurentniji na tržištu rada, ali i kako bi lakše odlučili čime se žele baviti po završetku studiranja. Glavni događaj toga dana, ali i cijeloga tjedna bila je Svečana sjednica proslave 60 godina Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek na kojoj su dodijeljene plakete, povelje, priznanja i zahvalnice svim dosadašnjim dekanima Fakulteta, rektorima i prorektorima s Fakulteta, predstavnicima ministarstava, agencija, županija, gradova, biskupije te fakultetima, institutima, veleučilištima iz Hrvatske i inozemstva, stručnim društvima, tvrtkama kao i medijima s kojima fakultet ima dugogodišnju uspješnu suradnju. U svojem je govoru dekan prof. dr.sc. Krunoslav Zmaić istaknuo da osjeća posebnu čast i odgovornost pogledati unatrag i odati počast svim dosadašnjim dekanima, profesorima, djelatnicima i studentima fakulteta. Naglasio je da je Fakultet mijenjao i svoju unutarnju organizaciju i ustrojstvo, prilagođavao se tržištu rada i mijenjao studijske programe. Fakultet je odigrao i važnu ulogu u zaštiti digniteta struke i u konačnici bio lučonoša agronomske struke ne samo regionalno, nego i u cijeloj istočnoj Europi.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc Vlado Guberac podsjetio je da je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo na Fakultetu te je, govoreći o Fakultetu, istaknuo da nije lako biti prvi i najstariji, no da je ujedno to i jako lijepo biti. Podsjetio je da je istok Hrvatske središte poljoprivredne proizvodnje kojem upravo Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek daje velik doprinos. Po završetku Svečane sjednice i prigodnog domjenka okupljeni uzvanici imali su priliku uživati u koncertu grupe „Dalmatino“ koji se održavao ispred glavnog ulaza Fakulteta. Uz koncert sudionici su mogli kušati i vina Student Wine festa te ostale delicije koje su bile na raspolaganju studentima, ali i svim gostima proslave.

U petak, 23. listopada ispred zgrade Fakulteta održan je 3. Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te u suradnji sa Studentskim zborom FAZOS-a i Alumni udrugom bivših studenata i prijatelja Fakulteta. Na sajmu su sudjelovali sadašnji i bivši studenti Fakulteta koji su svoja znanja o poljoprivrednoj proizvodnji stjecali upravo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. Na 35 štandova posjetitelji su mogli kupiti mnoštvo različitih poljoprivrednih proizvoda, ali i degustirati pojedina jela ili pića. Za trajanja sajma održano je i natjecanje u ručnom runjenju kukuruza. Održan sajam bio je humanitarnog karaktera jer su svi mogli donirati nešto od kupljenih proizvoda za humanitarnu udrugu Rijeka ljubavi. Iako se sajmom završio svečani tjedan, već u ponedjeljak, 26. listopada direktor tvrtke Jerković d. o. o. Alojzije Jerković predao je dekanu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof. dr. sc. Krunoslavu Zmaiću traktor CLAAS 550 ARION na korištenje za znanstveno-istraživački i stručni rad na fakultetskim pokušalištima. Traktor raspolaže sa 165 konjskih snaga i cijena istovjetnog novog modela kreće se oko 120 000 eura. Tvrtka Jerković d. o. o. s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek ima dugogodišnju suradnju, a traktor će biti na korištenju Fakultetu dok tvrtka Jerković d. o. o. ne dobije novi i moderniji model kada će ga ponovno dati na korištenje Fakultetu, a stariji model povući. Novi će se traktor koristiti u kontekstu precizne poljoprivrede te će se pokušati otkriti kako se tako sofisticirana tehnologija može i treba primjenjivati te kako može utjecati na pojedine poljoprivredne proizvodnje po pitanju povećanja prinosa, ali i smanjenja troškova.

Krunoslav ZMAIĆ, Vlatka ROZMAN, Zvonko ANTUNOVIĆ,
Daniel HAMAN, Maja NOVOSELEC, Marija GRGIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike