Ekonomija
PREPUNI PODRUMI SLAVONSKO-BARANJSKIH VINARA

Prodaja vina ove godine radikalno je smanjena
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Vinogradarski i vinarski istok Hrvatske u ovoj godini trpi velike financijske štete zbog pandemije izazvane koronavirusom

U Hrvatskoj je, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ukupno nešto više od 19 tisuća hektara vinograda, a vinogradarskom proizvodnjom bavi se približno 37.000 poljoprivrednih gospodarstava.

Najviše je onih s površinama manjim od pet hektara, dok je samo sedam gospodarstava koja imaju površinu veću od 200 hektara. Što se Osječko-baranjske županije tiče, pod vinogradima je 2200 hektara, a ovom vrstom proizvodnje bavi se 635 subjekata, među kojima je 598 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova). Od spomenutih velikih vinara, odnosno vinogradara koji u vlasništvu imaju više od 200 hektara vinograda, u našoj su županiji čak tri.

Nastup na tržištu
- Treba reći kako je u Osječko-baranjskoj županiji (OBŽ) 30-ak vinarija koje imaju ozbiljnu proizvodnju i nastup na tržištu. U vinskoj godini 2018., koja se računa od 1. kolovoza 2018. do 31. srpnja 2019. godine, u cijeloj Hrvatskoj proizvedene su 732.600 hektolitara vina, a proizvođači s područja OBŽ-a prijavili su proizvodnju 110.600 hektolitara vina. Ako se gleda prema županijama, Osječko-baranjska županija je, dakle, među najvećim proizvođačima vina u Hrvatskoj - kaže Igor Mikulić, viši stručni suradnik Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, dodajući kako su veće količine lani prijavile samo Istarska (122.400 hektolitara) i Vukovarsko-srijemska županija (115.500 hektolitara). Gledajući cijelu Hrvatsku, na zavidnoj je razini bila i prodaja vina. Sudeći prema podacima Fine, naime, prošla je godina bila financijski poprilično dobra. Ostvareno je 678,3 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je rast od 9,5 posto. Što se dobiti tiče, iznosila je 44,5 milijuna kuna, odnosno 46,6 posto više nego godinu ranije.

Iz Fine, nadalje, navode da je u djelatnosti proizvodnje vina od grožđa u 2019. godine ostvaren pozitivan trgovinski saldo od 8,6 milijuna kuna. Uvoz je pritom povećan za 25,9 posto, na 16,1 milijun kuna, dok je izvoz smanjen za 1,9 posto, na 24,7 milijuna kuna. Ove je godine uvoz smanjen, a kada se budu rezimirali konačni rezultati tekuće godine, sigurno će biti poražavajući.

Velike štete
- Vinogradarski i vinarski istok Hrvatske u 2020. godini trpi velike štete zbog pandemije izazvane koronavirusom. Prodaja vina radikalno je smanjena u odnosu na uobičajene razine proteklih godina. Pojedini vinari u Osječko-baranjskoj županiji u ovoj godini neće ostvariti ni polovinu prošlogodišnjih prihoda od prodaje vina. Gubitke su im ublažile interventne mjere koje je donijela Vlada RH

- Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, objašnjava Mikulić. S njim se slažu brojni slavonsko-baranjski vinari koji se već dugo nisu tako mučili sa skladištenjem svojih (mladih) vina.

Ivica Getto
Ostalo čak do 80 % lanjskog vina
Što se Baranje tiče, u velikoj većini berba grožđa je završena. Vinogradarski gledajući, godina je bila nešto iznad prosjeka, ali nije od onih za pamćenje. Doduše, vinogradari će ju sigurno zapamtiti, ali ne po urodu i kvaliteti, nego po nečem sasvim trećem. Ostale su im znatne zalihe vina prošlogodišnje berbe, a u podrumima je sada završila nova količina vina. Prosječno, prošlogodišnjeg je vina ostalo čak do 80 posto. Stoga su neki od njih bili prisiljeni vino iz bačvi pretakati u staklenu ambalažu kako bi ‘’oslobodili’’ mjesto za mlado vino.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike