Regija
VIŠE NOVCA ZA KULTURU

U energetsku obnovu kazališta 3,6 milijuna kn
Objavljeno 21. studenog, 2020.
VINKOVCI

Za javne potrebe u kulturi u Vinkovcima, iz gradskog proračuna iz godine u godinu izdvaja se sve više novca, u što se Vinkovčani mogu svakodnevno uvjeriti u kvalitetnom radu glavnih vinkovačkih ustanova u kulturi - Gradskoj knjižnici, Gradskom muzeju, Gradskom kazalištu i novouređenom Arhivskom sabirnom centru.

Upravni odjel za kulturu i turizam još je 2014. počeo s Programom javnih potreba u kulturi za koja je tada utrošeno 1,2 milijuna, u 2017. 1,9 milijuna, u 2018. 2,8 milijuna, a u prošloj godini za kulturu je utrošeno 3,6 milijuna kuna.

U Upravnom odjelu zaduženom za kulturu podsjećaju kako je za Gradski muzej u 2017. Grad izdvojio 2,2 milijuna, dok su u 2020. planirana sredstva za muzejsku djelatnost u iznosu od gotovo 2,5 milijuna kuna. Za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u tri godine iz gradskog proračuna, osim sredstava za redovan rad ustanove, financirana je i nabava knjižnične građe, kao i razni programi, akcije i manifestacije te druge knjižničarske aktivnosti. U 2017. ukupno je za potrebe ove ustanove izdvojeno više od 2,1 milijun kuna, dok je u ovoj godini planiran iznos od 2,7 milijuna kuna. Kada je riječ o Gradskom kazalištu Joza Ivakić, u toj ustanovi bilježe povećanje prihoda od strane vlasnika, Grada Vinkovaca. U protekle tri godine iz proračuna su, osim sredstava za redovan rad, izdvojena i sredstva za financiranje programskih aktivnost kazališta. U 2017. Grad je ukupno izdvojio gotovo 1,3 milijuna kuna za kazališnu djelatnost, a u ovoj godini planira i više, 1,6 milijuna kuna.

-Tijekom 2017. i 2018. godine proveli smo projekt sanacije, unutarnjeg uređenja zgrade budućeg Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima koji je do tada djelovao u premalom i neadekvatnom prostoru u kojemu nisu bili osigurani dostojni uvjeti za rad Arhiva. Zgrada je kompletno sanirana i nabavljena je potrebna oprema za rad, od koje posebno možemo istaknuti skener za digitalizaciju osjetljive arhivske građe. Uređenjem zgrade te nabavom nove opreme znatno smo unaprijedili i modernizirali arhivsku djelatnost u Vinkovcima. Sami radovi bili su vrijedni 622 tisuće, a oprema dodatnih 500 tisuća kuna. Zgrada je i energetski obnovljena projektom vrijednim gotovo 1,9 milijuna kuna, čime je povećana toplinska izolacija krova i pročelja te zamijenjena vanjska stolarija energetski učinkovitijom – kaže pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić.

Podsjeća kako je gradnja nove Knjižnice i čitaonice trenutačno najveći projekt koji provode zajedno s Upravnim odjelom komunalnog gospodarstva i uređenja grada, a vrijedan je gotovo 49 milijuna kuna.

U sljedećoj godini u planu je realizacija projekata energetske obnove zgrada kulturnih ustanova.

Tako će Gradsko kazalište proći kroz energetsku obnovu vrijednu čak 3,6 milijuna, u zgradu Matice hrvatske u Vinkovcima bit će uloženo 1,8 te u zgradu Ateljea umjetnika u Lenijama 1,7 milijuna kuna. M.Flego
U sljedećoj godini, navode, u planu je realizacija projekata energetske obnove zgrada kulturnih ustanova
Najčitanije iz rubrike