Regija
KOMUNALNA INFRASTRUKTURA U 2020.

Radovi u Kašićevoj, na deponiju i stazama
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Najveća i najvrjednija investicija u ovoj godini trebali su biti gradski bazeni, ali su do daljnjeg ipak “na čekanju”
ŽUPANJA

U održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture na području Županje u ovoj će godini biti uloženo približno 12 milijuna kuna.

Krajem prošle godine bila je predviđena gradnja bazena, koji su trebali biti najveća i financijski najvrjednija investicija u 2020. godini, vrijedna 18,5 milijuna kuna. No zbog niza okolnosti prouzročenih najprije koronom, a potom i izostankom većine u Gradskom vijeću za izglasavanje planiranog kreditnog zaduživanja Grada, o čemu smo u nekoliko navrata pisali, bazeni su do daljnjeg "na čekanju".

Proljetos je počela druga faza sanacije odlagališta Stara ciglana u Županji, trenutačno najveći projekt koji Grad provodi, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a do kraja studenoga bit će potpuno završena. Radovi će, napominje Josip Nikolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove, biti izvedeni u roku i u planiranom iznosu. Obuhvaćali su gradnju ulazno-izlazne zone, servisnu protupožarnu cestu i sustave za oborinsku odvodnju. Ugovoreni iznos je 2.892.889,50 kuna. Fond sufinancira 60 posto iznosa, a ostalih 40 posto osigurao je Grad Županja. Preostala, treća, faza sanacije odlagališta Stara ciglana bit će zatvaranje odlagališta nakon otvaranja regionalnog centra gospodarenja otpadom u Antunovcu.

I dugoočekivana rekonstrukcija Ulice Bartola Kašića, koja je ove godine konačno uvrštena u prioritete, pri samom je kraju. Nikolozo objašnjava da se čeka još samo završetak rekonstrukcije vodovodne mreže, koja je u nadležnosti županjskog Komunalca, a izvođač radova je VVK Vinkovci.

- Ondje grade veliko okno i čim završe određene detalje, što će nam omogućiti nastavak radova, krećemo u asfaltiranje ceste i sve bi potpuno trebalo biti završeno do kraja ovoga mjeseca - kaže gradski pročelnik. Ta je ulica, koja je vrlo frekventna i njome svakodnevno na putu do škole prolaze brojni učenici, a dosta je i biciklista, konačno dovedena u primjereno i sigurno stanje. Cesta je bila jako loša, uska, derutna, udarne rupe postajale su sve veće i godinama je vapila za obnovom.

Završena je i gradnja nogostupa u opločnjaku u Školskom prolazu kod Centra za socijalnu skrb, koji iz ulice Veliki kraj vodi do osnovne škole. Ondje je sada i nova javna rasvjeta, zasađene su ukrasne trešnje i postavljene klupe i koševi.

Uređen je i nogostup između zgrade policijske postaje i dječjeg vrtića, kao i staza u Solarskom prolazu.

U tijeku su radovi na uređenju nogostupa u dijelu Ulice Ljudevita Gaja, između kružnog toka i Ulice braće Radića, odnosno na ulazu u naselje Zlatodol. Između ostalog, provedene su aktivnosti na održavanju poljskih putova, a počelo je i uređenje kanalske mreže tarupiranjem višegodišnjeg raslinja, koje će najviše obuhvatiti zonu Sječine i rubne dijelove grada.

Radilo se i na izradi dokumentacije za buduće projekte i prostornih planova.

Marija Lešić Omerović
PROVEDENA PARCELACIJA U ŠEĆERANI
Radilo se i u naselju Šećerana. “Grad je napravio geodetske elaborate i proveo kompletnu parcelaciju zemljišta. Sada je svaki stan dobio svoju katastarsku česticu. Nagodinu će vlasnici stanova konačno moći postati i vlasnici zemljišta na kojemu su im stanovi i riješiti imovinskopravne odnose, zbog čega su svih proteklih godina bili u mnogočemu uskraćeni”, ističe pročelnik Josip Nikolozo. Zemljište je prvo bilo u vlasništvu tvornice šećera, potom države, koja ga je lani darovala Gradu. Grad će sada ući u proceduru s vlasnicima stanova.
vrijednost
ULOŽENO

JE OKO 12

MIL. KUNA
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike