Magazin
TJEDNI OSVRT

Kako je Penava kontaminirao Dan sjećanja?
Objavljeno 21. studenog, 2020.

Usprkos mjerama zbog koronakrize, pa i razdoru između lokalnih i nacionalnih vlasti, a onda i na relaciji predsjednik - premijer, zapaženo je da nikada do sada na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara nije poslano toliko poruka mira.

Jedna je bila i premijera Andreja Plenkovića: “Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, ostvarila je sve svoje nacionalne zadaće, kao takva ima snage za iskorake koji su važni za suživot, pomirbu i povijesnu istinu, isto tako ispruženu ruku prema manjinama u Hrvatskoj, pa tako i srpskoj. Zato je dobro, normalno i prirodno da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević sada ovdje u Vukovaru, kao što je bio i u Kninu”, rekao je premijer, pozdravivši i nazočnost Verana Matića, posebnog izaslanika srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, što konačno “govori o suočavanju s prošlošću i činjenici da na taj način vlasti iz Srbije šalju posebnu poruku Vukovaru, žrtvi Vukovaraca i hrvatskih branitelja”. Štoviše, poruke mira slali su i sami građani koji su se došli pokloniti. Ipak, i prije Dana sjećanja i na sam taj dan bilo je i disonantnih tonova, i to od onih od kojih se to najmanje očekivalo, naročito kao domaćina. Riječ je o vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i njegovoj zamjenici Ivani Mujkić. Doduše, Penava nije bio u Koloni jer je pozitivan na koronavirus, te je Vukovar predstavljala njegova zamjenica, koja je malo ublažila retoriku nakon što je izjavila da se osjeća izdano zbog sudjelovanja srpskih predstavnika. “Nekome odgovara da postoji podijeljenost, jer u tome je njegov politički smisao, a ja se nadam da će svi oni, ako se uistinu brinu za Vukovar, politiku ostaviti po strani jer Vukovar mora krenuti dalje”, rekla je. Iako na podijeljenosti, nakon što su Penava i najbliži mu suradnici pristupili Domovinskom pokretu, svojom retorikom i uopće djelovanjem rade upravo oni. Ali naravno da je to gospođi Mujkić promaknulo. Kao i Penavi, ali je ipak poruke Borisa Miloševića ocijenio pozitivnima. “Naravno da moramo krenuti dalje, uvažavati jedni druge, naravno da bi bilo lijepo i poželjno da jedan cilj i ideal guramo svi u istom smjeru i ne pravimo razliku, neovisno o spolu, podrijetlu, nacionalnosti, vjeroispovijesti. Međutim, često se iza takvih pokušaja kriju oni koji pokušavaju odvući u drugom smjeru, zapakirani u celofan”, izjavio je videovezom, neuspjevši u svom očitom naumu da stvori napetosti.

I upravo zato mnogi Penavu ističu kao osobu za koju se čini da ne želi pomirbu i suživot, što on odlučno demantira. No, konačno, bliže se i lokalni izbori, a tada će se najbolje pokazati koliko je Penava u pravu ili ne, a koliko njegovi kritičari.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike