Novosti
RADIĆ PROZVAO KOMUNALNU TVRTKU I GRAD

Unikom posluje kao podružnica SDP-a
Objavljeno 20. studenog, 2020.
HDZ-ov saborski zastupnik iz Osijeka Ivan Radić u Saboru je u četvrtak progovorio o, kako je rekao, alarmantnom stanju u poduzeću Unikom i njegovoj sastavnici Zoološkom vrtu, prozivajući za "netransparentno i socijalno neosjetljivo poslovanje, političko kadroviranje i loše funkcioniranje u obavljanju osnovnih usluga".

Podsjetio je na nedavne događaje u osječkom Zoološkom vrtu kada je "lavica tjednima patila i u agoniji zbog teškog zdravstvenog stanja sama sebi odgrizla dio zadnje desne noge". "Pritom je nevjerojatno da rukovodstvo Zoološkog vrta kao i uprava Unikoma nisu reagirali sve dok o tome nisu počeli pisati portali. Tek tada je pružena pomoć lavici, no nažalost to je bilo prekasno i lavica je u konačnici eutanazirana", rekao je Radić. Istaknuo je i način na koji se zapošljava u Unikomu. "Gradsko poduzeće Unikom posluje gotovo kao privatna podružnica osječkog SDP-a. Političko zbrinjavanje ili kako se to u narodu kaže političko uhljebljivanje postalo je toliko očigledno da o tome najviše govore sami djelatnici Unikoma koji godinama pošteno rade svoj posao. Direktor Unikoma je potpredsjednik osječkog SDP-a. U proteklih godinu dana za njegova pomoćnika politički je postavljen predsjednik belomanastirskog SDP-a i bivši dogradonačelnik, a u istom su poduzeću zbrinuli i predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u osječkom Gradskom vijeću," rekao je zastupnik HDZ-a u vremenu predviđenom za slobodni govor u Saboru.

Radić je naveo i kako su čelnici Unikoma izmijenili Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta čime su pojedinim djelatnicima povećali koeficijente odnosno plaće usred koronakrize, "a što se ne može vidjeti na službenim stranicama Unikoma". "Na ovim stranicama ne može se vidjeti ni koga se zapošljava ni informacije o ishodima natječajnih postupaka, a što je zakonska obveza Unikoma", nabraja Radić. Pokazao je i fotografije na kojima se vidi zapuštenost pojedinih dijelova Osijeka. "Osječani dobro znaju kako nam izgleda Osijek. Nema redovne košnje javnih površina, parkovi su nam neodržavani, ni jedna gradska fontana nam nije radila ove godine. Pritom nam je cijena odvoza mješovitog komunalnog otpada otišla gore za prosječno 50 posto po kućanstvu", rekao je Radić te zaključio kako se o svemu što se događa u tom poduzeću i o tome hoće li netko za to snositi odgovornost nitko od mjerodavnih u gradskoj upravi i Unikomu nije oglasio. D.Pav.
Zastupnik HDZ-a upozorio je i na zapuštenost osječkih javnih površina te na sporna zapošljavanja