Kultura
KONCERT ZBORA HRT-A: TIŠINA SJEĆANJA, GLAS UPORNOSTI

Pjevači izvodili skladbe - zatvorenih usta
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Hrvatskom glazbenom zavodu je Zbor Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom maestra Roberta Homena, bez prisutnosti publike, izveo poseban koncertni program. Izabrane kompozicije Mjesečina Blagoja Berse i Chanson à bouche fermée (Pjesma zatvorenih usta) Jehana Alaina nastale u prvoj polovini prošlog stoljeća, intimne i introspektivne, zadivljuju skladateljskim izričajima i samo naoko jednostavnošću. Za pjevače nimalo lak zadatak jer riječ je o skladbama koje izvode zatvorenih usta. Iako za vrijeme koncerta Zbor nije nosio maske, pjevanje zatvorenih ista, bez teksta itekako je bio živi podsjetnik da je u doba pandemije ograničena koncertna djelatnost glazbenika svih žanrova i izričaja, ali i da glazbena umjetnost nije stala te da i u ovakvim uvjetima pronalazi put prema svojoj publici - ističu organizatori.


Za ove po mnogočemu bolne dane, jedna od najizvođenijih Requiema francuskog kompozitora i orguljaša Gabriela Fauréa, bio je gotovo nezaobilazan izbor. Zboru HRT-a i maestru Homenu u njegovoj izvedbi pridružili su se solisti Lucija Jelušić, sopran i Jurica Jurasić Kapun, bariton te orguljaš Hrvoje Trinki.

Šteta je, naravno, što ovu iznimnu izvedbu zbog pandemijskih ograničenja nije uživo mogla pratiti i publika u dvorani HGZ-a, no zahvaljujući izravnom radijskom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija, hrvatska javnost nije ostala prikraćena za ovu posebno nadahnutu izvedbu programa u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata - navodi se u priopćenju. N.Vek.
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas