Kultura
NAKON DUGE STANKE PRVI OVOSEZONSKI KONCERT CIKLUSA VIVAT ACADEMIA

Koncert osam violončela
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Violončelist Branimir Pustički okupio je svoje studente i oformio ansambl s kojim će održati koncert Vivat violoncello! Ansambl uz Pustičkog čine Lucija Pejković, Tonko Marković, Lana-Lucija Horvatić, Ana Majer, Lucija Mušac, Janko Franković i Karla Kostović. Mlade glazbenice i glazbenici na pozornicu Koncertne dvorane Blagoje Bersa izići će 25. studenoga u 19.30, a zagrebačkoj će publici predstaviti skladbe Mozarta, Boccherinija, Rossinija, Fauréa, Čajkovskog, Sibeliusa i Bartóka u izvedbi osam violončela.


Ansambli sastavljeni od više violončela svojim unikatnim zvukom plijene pozornost publike od 1972., kada je osnovan ansambl 12 violončela Berlinske filharmonije. Cellomania, sjajan projekt iz 1991. profesora emeritusa Valtera Dešpalja, popularizirao je zbor violončela u Hrvatskoj i pobudio želju u mladim violončelistima za sudjelovanjem u takvom sastavu. Cellomaniju je njezin osnivač opisao kao ... jedno fino stanje duha i uha kad se mladi violončelisti okupljaju u većem broju i predaju zadovoljstvu zajedničkog muziciranja i druženja... Velik opseg registra instrumenta, kao i ugodan timbar, pogodno je tlo za zajedničko komorno muziciranje, a zbog svojih mnogih umjetničkih i pedagoških mogućnosti i za glazbeni i tehnički napredak svakog člana ansambla - ističe se u najavi koncerta.

Za sve zainteresirane koji ne mogu poslušati koncert u Bersi organizirat će prijenos uživo na YouTube kanalu Muzičke akademije! N.Vek.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike