Sport
NEXE DOŽIVIO MINIMALNI PORAZ U EUROPSKOJ LIGI

Francuzi bučno slavili nakon što su pali “Žaganžak & co”
Objavljeno 19. studenog, 2020.

Lino Červar često zna reći kako se "utakmice dobivaju u obrani, a gube u napadu". Rukometaši NEXE-a upravo su protiv Montpelliera izgubili utakmicu u fazi napada.

Protiv momčadi koja prema kvaliteti pripada Ligi prvaka, igrači NEXE-a odigrali su vrhunsku obranu. Sveli su Montpellier na samo 23 pogotka, teško se možemo sjetiti i jednog pogotka iz čistog kontranapada, što je Francuzima prilično jako oružje. I na postavljenu obranu odlično su se branili. Našičkih 5-1 funkcioniralo je prema mušketirskom principu - svi za jednoga, jedan za sve. Odlično su pomagali jedni drugima protiv klasnih individualaca, pa je tako Montpellierova odlična vanjska linija ostala većim dijelom "odsječena". Što je onda nedostajalo za uspjeh NEXE-a protiv velikog favorita? Ovo je bio primjer utakmice izgubljene u napadu. I kako statistika doista često ne otkriva previše, jer 11 obrana Marina Šege nije nešto zbog čega bi netko pao na stražnjicu. Međutim, Šego je upravo dao doprinos svojoj momčadi u prvom poluvremenu kada je svojim obranama omogućio odlazak gostiju na tri-četiri razlike. Razoružao je na crti Živana Pešića, do kojeg su stizale lopte. Nije Šege bilo dobar dio drugog poluvremena. A onda se Međugorac ponovno "ukazao" u završnici susreta.

- Već kada smo morali izgubiti, neka to bude od našeg igrača - prokomentirao je Šeginu izvedbu nakon susreta trener NEXE-a Hrvoje Horvat, ne želeći prihvaćati previše čestitki za igru svoje momčadi i odličnu pripremu utakmice.

- Nikada neću slaviti poraze, bez obzira na to što smo "dopeljali" Montpellier u probleme. Mislim kako smo previše respektirali protivnika. Ostaje žal što nismo bar osvojili bod - jasan je bio Horvat.

Mogli su Našičani doći do toga boda, što bi prema prikazanome s njihove strane i zaslužili. Nakon "krađe" Milete, Jelinić je iz kontre izjednačio rezultat na 22:22. Slabija je bila našička reakcija u obrani kod posljednjeg Montpellierovog napada kojeg je realizirao francuski reprezentativac Melvyn Richardson, inače sin legendarnog Jacksona Richardsona. Bila je to jedna od rjeđih slabijih reakcija NEXE-ove obrane na francusku vanjsku liniju. Do kraja je NEXE imao još osam sekundi, Horvat je u time-outu rekao da akciju završi Jaganjac. Pročitali su takvu odluku igrači Montpelliera, međutim kod NEXE-a je izostalo uopće na bilo koji način ugrožavanje Šege. Vozab je želio baciti loptu na lijevom krilu, a bacio je suparniku u ruke.

Koliko igračima Montpelliera, koji su od početka sezone proveli u (samo)izolacijama znači ova pobjeda, svjedoči kako su je nakon susreta na terenu našičke dvorane proslavili zagrljeni uz ples i pjesmu, kao da su malo prije došli do nekog trofeja. A radi se o momčadi čiji je dobar dio aktualnih igrača prije dvije godine osvojio Ligu prvaka i velike pobjede im nisu strane. Montpellier je očito jako ozbiljno shvatio NEXE-ovu momčad. Svjedoči to i izjava Davida Degouya, pomoćnika slavnog Patricea Canayera, koji je biranim riječima govorio o momčadi NEXE-a, hvaleći pri tome vratare, pivote, Žaganžaka i Kevika (Jaganjca i Kevića nap.a). NEXE-u slijedi nastavak u Europskoj ligi. Već u utorak gostuju u Moskvi. Uz još ovakvih sličnih dobrih partija uz, naravno, bolji rezultat, sigurni smo i Francuzi će naučiti kako se izgovaraju prezimena NEXE-ovih rukometaša.

Krešimir Lacković
NEXE        22 (8)

MONTPELLIER        23 (10)

NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Bez gledatelja. Suci: Dimitar Mitrevski i i Blagojče Todorovski (Makedonija).

NEXE: Car (4+0), Radovanović (4+1), Kević 3(1), Barišić-Jaman, Mrđenović, Eter, Tomić 3, Pešić 3, Vida, Vozab 3, Jelinić 2, Jaganjac 5, Bakić, Mileta 1, Pribetić 1 i Rodin 1.

MONTPELLIER: Šego (11+0), Bonnefoi, Porte 2, Petterson 1, Simonet 1, Duarte 2, Bataille 3, Truchanovicius, Descat 5(1), Richardson 3(1), Borges 2, Y. Lenne 3, Bos, Tskhovrebadze 1, Pellas i A. Lenne.

SEDMERCI: NEXE 1(1), Montpellier 3(2); ISKLJUČENJA: NEXE 4 minute (Jaganjac 2, Tomić 2), Montpellier 14 minuta (Truchanovicius 2+2, Petterson 2+2, Descat 2, Porte 2+2).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike