Regija
ŠIŠKOVCI ĆE DOBITI REPREZENTATIVNI OBJEKT

Grade novi društveni dom
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Dom će biti središte društvenog života u selu, vrijedan je 2.000.000 kuna
ŠIŠKOVCI



U Šiškovcima počinje gradnja novog društvenog doma, reprezentativnog objekta zahvaljujući kojemu će centar tog malog sela smještenoga na obalama Biđa, tri i pol kilometra udaljenoga od općinskog središta Cerne, dobiti posve novu vizuru i moderan štih.


Prošlog je tjedna srušen stari Dom kulture, koji je dugi niz godina bio središte društvenog života Šiškovaca, mjesto okupljanja mještana svih dobnih skupina, gdje su organizirana sva događanja i sve su se aktivnosti u selu vrtjele oko njega. Dom kulture bio je mjesto na kojemu se zabavljalo, slavilo i tugovalo i za koje Šiškovčane vežu brojne drage uspomene.


No zub vremena učinio je svoje, statika objekta je narušena, postao je nesiguran za boravak i više nije mogao služiti svrsi. Zbog slijeganja zgrade prema obližnjoj rijeci Biđu, pukotine na zidovima bile su široke i po nekoliko centimetara i između cigli se, pričaju Šiškovčani, mogao bez problema staviti cijeli dlan ili kroz njih gledati van. U posljednje dvije godine i stakla na prozorima su pucala. Osim skučenog prostora, Dom nije imao priključak na vodu ni sanitarni čvor i o potrebi gradnje novog objekta priča se već godinama, ali su se tek sada stekli uvjeti i uspjela se zatvoriti financijska konstrukcija.


Vrijednost investicije, doznajemo od općinskog načelnika Gorana Begovića, iznosi 2.000.000 kuna, od čega je 450.000 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a Programom održivog razvoja lokalne zajednice. Ostatak sredstva osigurat će Općina Cerna iz svoga proračuna.


- Izgradnjom društvenog doma Šiškovci će konačno dobiti prikladan prostor za potrebe svojih udruga, ali i za ostala događanja tijekom godine, za krštenja, pričesti, krizme, karmine… To je zapravo jedini javni prostor koji mještani imaju na raspolaganju. Šiškovci su malo selo, ali su jako dobra i složna zajednica, koja svojom pozitivom, energijom i zajedništvom doista mnogima može biti primjer – govori Begović. Rok završetka radova je 10 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.


Mještani Šiškovaca ne skrivaju zadovoljstvo.


"Jako smo sretni što će naše selo napokon dobiti zgradu primjerenu 21. stoljeću s prikladnim prostorom i, što je najvažnije - sigurnu. Stari Dom kulture, kojemu od srca hvala na prekrasnim uspomenama koje nam je omogućio, već dugo nije mogao zadovoljavati potrebe ni KUD-a Slavko Janković, koji je ondje održavao probe. Novi dom otvara nam i nove mogućnosti, čemu se svi jako radujemo", poručuju.


Lokalni je KUD vrlo aktivan, pronio je ime Šiškovaca diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica, a sada će konačno imati i sve potrebne uvjete za uvježbavanje novih koreografija i postizanje još boljih rezultata.


Prema posljednjem popisu, selo ima 833 stanovnika, jako su vezani za Cernu, koju mnogi smatraju jednim od najljepših sela u Slavoniji.
Posebna je zbog svojih rijeka i mostova i ponosno nosi naziv "Mala Venecija".


Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike