Kultura
DJEČJA KNJIŽEVNOST MAĐARA U HRVATSKOJ

Priče nam snove ostvaruju
Objavljeno 18. studenog, 2020.
Poslijedoktorandica Katedre za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Gabriela Dobsai objavila je svoju prvu dvojezičnu knjigu priča pod naslovom Mala balerina Barbi (Barbi, a kis balerina). Izvorni mađarski tekst na hrvatski jezik prevela je Timea Bockovac, također članica Katedre, a ilustrirala likovna umjetnica Melani Dobsai.


Knjigu je na inicijativu Kornelije Dera objavilo Mađarsko kulturno društvo "Sándor Petőfi" uz potporu Mađarskog novinarskog saveza i fonda "Gábor Bethlen". Knjiga priča donirat će se mađarskim vrtićima i osnovnim školama.


"Polako se zamračila dvorana, podigao se zasor i odjeknula je glazba. Barbi je plesla i plesala, stopila se s akordima. Činilo joj se kako melodije ispunjavaju cijelu pozornicu kao i srca gledatelja. Prekrasno je plesala", tek je jedna od stranica zanimljive slikovnice.
Autorica smatra važnim interkulturalni dijalog koji nas uči razumijevanju i toleranciji te naglašava da već u najmlađoj dobi valja krenuti sa svjesnim odgojem djece. Za tu svrhu svijet priča pruža nam iznimne mogućnosti, jer se u njima svi snovi ostvaruju, sve se želje ispune, kao što to potkrepljuju dogodovštine male balerine. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike