Osijek
INFORMATIZACIJA VELIKE VIJEĆNICE ŽUPANIJE

Vijećnici će od sada glasati preko elektroničkog sustava koji koristi bežične uređaje
Objavljeno 19. studenog, 2020.

U velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u utorak je premijerno predstavljen novi sustav elektroničkog glasovanja u okviru projekta informatizacije velike vijećnice u Županijskoj ulici. Prezentaciji novog sustava glasovanja nazočio je Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine, s potpredsjednicima Skupštine, predstavnicima klubova vijećnika koji participiraju u radu Županijske Skupštine, kao i Drago Šerić, potpredsjednik Gradskog vijeća.

To je, naime, investicija koju su zajednički financirali Županija i Grad Osijek, prva iznosom od milijun, drugi iznosom od 500 tisuća kuna. Oba su se spomenuta predstavnička tijela još prije odrekla pripreme materijala za sjednice u papirnatom obliku, te vijećnici materijale dobivaju elektroničkim putem, a na sjednicama se koriste tablet-računalima. Sada je digitaliziran i sam tijek sjednice.

- Sustav omogućava elektroničko prijavljivanje i evidenciju vijećnika nazočnih sjednici, prijavu za sudjelovanje u raspravi, za što se više neće morati izlaziti za govornicu, te naposljetku i samo glasovanje. Sve se navedeno može pratiti preko dvaju velikih ekrana u vijećnici, koji su dio ovoga sustava - prezentirao je Vulin. Objasnio je kako se “odricanjem od papira” i troškova dostave skupštinskih materijala na kućne adrese vijećnika godišnje uštedi 300 tisuća kuna, što znači da se investicija isplati za jednog četverogodišnjeg mandata. I Drago Šerić istaknuo je kako digitalizacija Gradu Osijeku donosi uštedu, 750 tisuća kuna u mandatu, te su se odlučili sudjelovati u nabavi ovog sustava. Sustav će biti na raspolaganju i za druga događanja u velikoj vijećnici. Ujedno, ovo je jedini elektronički sustav glasovanja u Hrvatskoj koji je mobilan te za glasovanje služe bežični uređaji. Sustav je instalirala osječka tvrka Bel-Tel u suradnji sa Zavodom za informatiku Osječko-baranjske županije.

No zanimljivo je da ovaj saziv Županijske skupštine i Gradskog vijeća možda neće biti u prilici iskušati ovaj sustav, jer zbog epidemioloških mjera svoje sjednice održavaju u većim dvoranama (Aula Magna na FAZOS-u i dvorana Biskupijskog vikarijata) ili pak elektroničkim putem. Oba će predstavnička tijela biti raspuštena u travnju iduće godine, tako da je ovo ostavština za sljedeće sazive Skupštine i Vijeća.

Dario Kuštro
1,5

milijuna kuna vrijednost je novog informatičkog sustava, koji su zajedno financirali Županija i Grad Osijek
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike