Sport
IN MEMORIAM: IVAN MARAS

Bijelo-plavi skaut završio ovozemaljsku misiju
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Umorno srce Ivana Marasa, nekadašnjeg igrača pa trenera i skauta Nogometnog kluba Osijek, jučer ujutro prestalo je zauvijek kucati, pa ga više nećemo viđati u Gradskom vrtu, gdje je provodio najviše vremena u posljednja četiri desetljeća. Rođen 15. siječnja 1954. u Sl. Brodu, počeo je kao mladić igrati za tada jaku momčad BSK-a, njegova darovitost privukla je pozornost stručnjaka NK Osijek i 1979. postao je prvotimac bijelo-plavih. No teška ozljeda koljena ubrzo ga je trajno odvojila od nogometnih terena, pa je u klupskoj povijesti upisano da je s Dujkovićem, Huljićem, Hukićem, Popovićem, Miljkovićem, Dumančićem… odigrao 22 prvoligaške utakmice postigavši (kao branič) i jedan pogodak. Start sljedeće sezone bio je koban, već poslije jednog nastupa Maki se morao suočiti s okrutnom sudbinom.


Opredijelio se potom za trenerski poziv, dakako u Gradskom vrtu, koji mu je postao drugi dom. Studiozan i radišan, a samozatajan i skroman, omiljen kao čovjek i među suradnicima i novim učenicima, Maras je tijekom godina dobivao povjerenje i u vođenju seniorske momčadi. Bio je član stručnog stožera koje su vodili Ivica Grnja, Šaban Jasenica, Stjepan Čordaš (na slici, desno) i Ivo Šušak, a s Vladom Bilićem, u proljeće ‘90., bio je nakratko dio tandema trenera prvoligaškog sastava. Ipak, najduže je Maras proveo trenirajući mlađe uzraste u Školi nogometa, čak i kad je, prije dva desetljeća, doživio prvi infarkt. Sretao sam ga i kad su mu u NK Osijek povjerili ulogu skauta, kad mu je povjerena nezahvalna misija pronalaženja darovitih dječaka u slavonsko-baranjskom miljeu. Umirovljen je potkraj 2018., ali je nastavio obnašati skautsku dužnost. Nije se žalio, iako je bilo jasno da se muči sa srčanim poteškoćama, preživio je još jedan udar, prošlog tjedna proveo je četiri dana u KBC-u Osijek, na svoj zahtjev vratio se kući, gdje je jučer izdahnuo.

Ostavivši iza sebe neutješnu suprugu Anu, sinove Dubravka i Matiju, snahu te petero unučadi. Koji će ga, zasigurno i s nizom bivših suigrača, učenika i suradnika, ispratiti na posljednji počinak, u subotu, 21. ovoga mjeseca u 13.15 sati na Centralnom groblju. D. Kerže
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini