Regija
HODNJOM ODALI POČAST ŽELJKU MAJORU

Miroslav, Mario i Marijan deveti put do Vukovara
Objavljeno 16. studenog, 2020.
Major je bio ranjen, završio je u bolnici, odakle je odveden i ubijen na Ovčari
ČAČINCI

Još 2012. godine skupina mladih ljudi okupljenih u navijačku skupinu "Čačinački alkosi" pokrenula je humani i domoljubni projekt za sumještanina heroja Željka Majora, koji je mučki ubijen na Ovčari u vrijeme Domovinskog rata zajedno sa 200 svojih suboraca.

Samo trojica
Riječ je o hodnji od Čačinaca do Vukovara pod nazivom ‘‘Stopama Željka Majora‘‘ koju su "Alkosi" proveli spomenute 2012. te 2013. godine, a potom je organizaciju preuzela Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica na čelu s predsjednikom Miroslavom Totom.

Ove godine održana je deveta hodnja, kao i svaka, pod pokroviteljstvom Općine Čačinci, a u svih devet sudjelovala su samo trojica, kao hodači Miroslav Tot iz Orahovice i Mario Anđelić iz Čačinaca, te kao logistika Marijan Varjačić iz Čačinaca. U ovoj priči treba spomenuti i Sinišu Ileša iz Čačinaca, koji je osam godina bio dio hodnje i zasigurno bi i devetu da nije imao nesreću, prijelom noge.

- Željko Major je istinski heroj. Bio je ranjen u Vukovaru, završio u vukovarskoj bolnici, odakle je nakon zauzimanja grada od neprijatelja odveden i mučki ubijen na Ovčari. Sjećam se te 2012. godine kada su "Alkosi" pokrenuli ovu akciju i moram im čestitati na ideji, želji i volji. Tada sam i ja prvi put othodao cijelu dionicu od Čačinaca do Vukovara. Još jednu godinu su oni organizirali hodnju, a potom smo mi kao udruga to preuzeli želeći pomoći tim mladim momcima. Osim nas, koji smo svih devet godina uz hodnju, treba još istaknuti i Božidara Smokrovića, Kristijana Knjižeka i Zvonka Bordu, koji su osam godina s nama, jedino ove nisu bili u mogućnosti. Hvala svima od srca koji su s nama tijekom godina na bilo koji način jer ime ovoga heroja se nikada ne smije zaboraviti – kaže Miroslav Tot.

Slavonski bećar
Marijan Varjačić i osobno je poznavao Željka.

- Željko je bio onako pravi slavonski, čačinački bećar, uvijek vedar i nasmijan i pravi fajter. Kad je bilo najteže, znao je ljude podići, motivirati, bio je onako jedna naša dobra duša. Među prvima je otišao u Zagreb u postrojbu Tigrova i odmah potom u Vukovar. Sjećam se svega kao da je bilo jučer, osobno sam ga nosio na pogrebu i ti trenutci su mi zauvijek u mislima i na srcu. Ovih devet godina hodnje koliko je iza nas je najmanje što mi za njega možemo učiniti, ja sam tu od prvog dana kao logistika i moram doista skinuti kapu momcima koji hodaju i daju svoju žrtvu za njegovu – kaže Varjačić. Osim Tota, vjerni hodač je i Mario Anđelić

- Nikada nisam razmišljao hoću li moći sve to othodati, sjetim se našeg Željka, frenda i legende, kako je on prošao i koju je žrtvu podnio i tada sam svjestan da ovo što mi radimo, radimo za njega i posebne emocije iziđu kada stignemo u Vukovar, na Ovčaru. Tada iz nas kipti bijes, ljutnja, jer takav čovjek to nije zaslužio, a zatim i ponos, domoljublje, jer znamo da njemu za Hrvatsku ništa nije bilo problem dati, pa ni život - riječi su Marija Anđelića.

Slaven Brunović iz Slatine od prvog se dana priključio ovoj akciji.

- Do te 2012. redovno sam hodao od Zelenog polja u Osijeku do Vukovara, a onda sam preko interneta vidio da iz Čačinaca ide hodnja, pa sam se odlučio pokušati. Iznimno mi je drago što sam se priključio ovim sjajnim momcima koji odaju počast istinskom heroju - dodaje Brunović.

Vladimir Grgurić
Major je među prvima otišao u Zagreb u postrojbu Tigrova i odmah potom u obranu grada heroja Vukovara
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike