Regija
KRAJ PRODAJE U STEČAJU

Kupci nekretnina PAN-Trgoprometa i Kinezi
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Po Đakovu, Slavonskom Brodu i selima prodano više od pedeset poslovnih prostora za 40 mil. kuna. Kupca traži još samo skladište
ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD

Više od 50 nekretnina u 20-ak mjesta đakovačkog i brodskog kraja, poslovnih prostora što su dosad služili trgovačkoj djelatnosti, prodano je u stečaju PAN-Trgoprometa, čime se prodaja imovine tog stečajnog dužnika primaknula samome kraju.

Prodana za 10.000 kn
Zajedno s prodajom nekretnine u Velikoj Kopanici i bivše Mode u Đakovu, i to dugogodišnjem zakupcu koji je imao pravo prvokupa – Erste banci, unovčena vrijednost nekretnina je 40,15 milijuna kuna. Prema riječima stečajnog upravitelja Tihomira Zeca, za prodaju je samo u Đakovu ostao Distributivni centar u Industrijskoj zoni, skladište, a za koji je procijenjena vrijednost 5,3 milijuna kuna i ide na e-dražbu.

Za dio njegove površine, a kako bi osigurao pristupni put za budući Poduzetnički inkubator, zainteresiran je Grad Đakovo, no gradonačelnik Marin Mandarić kaže kako nije odbačena ni mogućnost da Grad za potrebe Inkubatora kupi već postojeću nekretninu bivšeg distributivnog centra.

Dio PAN-Trgoprometovih nekretnina prodan je na javnim dražbama pred javnim bilježnicma, a dio preko e-dražbi. Kada je riječ o procijenjenoj vrijednosti poslovnih prostora, dio njih prodan je po procijenjenim iznosima, za dio je unovčena znatno veća vrijednost, a za dio mnogo manja od procijenjene, ovisno o tome u kojem je krugu nekretnina prodana. Primjer dražbom dobro unovčene nekretnine jest Elektrotehnika u Đakovu - izdražbovana joj je gotovo šest puta bolja cijena od procijenjene, koja je iznosila 679.000, a prodana je za 3,95 milijuna kuna. No zato je đakovačka Roma prodana za 4,5 puta manju cijenu od procijenjene, koja je bila 3,1 milijun, a prodana je za 690.000 kuna zato što u prvim dražbovnim krugovima za nju nije bilo interesa pa je cijena smanjivana iz kruga u krug. Ipak, rekorder u razlici između procijenjene i unovčene vrijednosti nekretnine jest Šumeće, Slavonski Brod - prodana je za 10 puta manju cijenu od procijenjene - za 10.000 kuna.

- Za dio nekretnina utržak ostvaren njihovom prodajom najvećim će dijelom ići bankama ili Poreznoj upravi, založnim vjerovnicima - kaže stečajni upravitelj Zec.

Kupac i Nadbiskupija
Za razliku od đakovačke PAN-Trgovine, još jedne tvrtke u stečaju iz PAN-grupacije, a koja nije imala nijednu nekretninu, nego samo pokretninu, i to 274.000 litara alkohola te 344 radnika, PAN-Trgopromet ima velik broj nekretnina, no ni jednog radnika. PAN-Trgoprometove nekretnine kupovali su pojedinci, trgovačke i druge tvrtke, očne optike, lokalne samouprave poput Grada Đakova, općina Sibinj i Semeljci.

Jednu nekretninu, u Đakovu, bivši Merkur, kupila je Đakovačko-osječka nadbiskupija. Procijenjena vrijednost bila joj je 245.900, a Nadbiskupija je za nju izlicitirala 0,5 milijuna kuna. Među kupcima je i jedan kineski poduzetnik koji je u Slavonskom Brodu kupio PAN-ov Konzum, i to za gotovo 637.500 kuna, a kolika je bila i procijenjena vrijednost te nekretnine. Kako doznajemo, taj kineski poduzetnik inače prati javne dražbe, pa ne treba čuditi kako mu je za oko bila zapela i dražba za spomenutu nekretninu.

Uz to, u Slavonskom Brodu i njegovoj okolici prodano je 15 nekretnina. Najvrjednija među njima bila je Vatrenka (prizemlje) - 2,02 milijuna, a prodana je za 1,09 milijuna kuna. Najviše unovčena brodska nekretnina je Autobusni kolodvor, procijenjena vrijednost bila joj je 778.000, a unovčena je za gotovo tri puta više - 2,207 milijuna kuna.

Ipak, najviše nekretnina kupila je vodeća regionalna trgovačka kuća - vinkovački Boso, njih oko 20, i u đakovačkom i u brodskom kraju, a koja je dosad u brojnim poslovnim prostorima bila u zakupu.

Nekretnine po Đakovu i Slavonskom Brodu prodavane su brzo, čemu su pridonijeli i veliki natpisi na njima s istaknutom cijenom i površinom, a svojom brojnošću i veličinom u izlozima odavale su atmosferu kakve rasprodaje po gradu. Većina ih je izlozima bivšeg PAN-Trgoprometa ostala do danas.

Suzana Župan
Đakovo kupilo 3 nekretnine za 4,6 mil. kuna
Grad Đakovo dosad je u prodaji nekretnina PAN-Trgoprometa kupio tri nekretnine - bivšu upravnu zgradu s četiri lokala na korzu, i to za 4,09 milijuna kuna, što je i najvrjednija nekretnina u stečajnoj masi Trgoprometa, potom nekretninu Sjever za 510.000 kuna, te nekretninu u prigradskim Đurđancima, i to za 40.000 kuna. Dok je kompleks u centru namijenjen za buduću turističko-kulturnu jezgru grada, Sjever je kupljen za vrtić u tom dijelu Đakova, a nekretnina u Đurđancima za uređenu javnu površinu. Tri nekretnine plaćene su 4.640.000 kuna.
“rekorder”
ŠUMEĆE JE

PRODANO ZA

DESET PUTA

NIŽU CIJENU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike