Osijek
UZ DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU

“Palčica” Elena već je 3,5 kg
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Elena je rođena u Osijeku prije šest mjeseci sa samo 414 grama. Lijepo napreduje

Malena Elena Gradištanac, dva mjeseca nakon što je otpuštena sa Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Osijek, i to kao nedonošče s najmanjom zabilježenom porođajnom težinom u Republici Hrvatskoj i koje je preživjelo, dostigla je već 3,5 kilograma težine. Riječ je o najmanjoj "palčici" u Hrvatskoj rođenoj sa samo 414 grama i koja je, kada je 15. rujna otpuštena iz bolnice, težila samo 2000 grama. Danas Elena uživa sa svojim roditeljima u okruženju doma i obitelji, a kako izgleda svakodnevica ovoga malenog borca za život, za Glas Slavonije posvjedočila je mama Marija.

- Elena je na svijet došla prije šest mjeseci, a sada već ima 3,5 kilograma i lijepo napreduje. Sretni smo i zahvalni što je, u suradnji ginekologa i neonatologa, od samog početka sve bilo spremno za Elenin dolazak na svijet. Doc. dr. sc. Andrijana Muller, svojim znanjem i iskustvom, izvukla je maksimum iz vrlo komplicirane i teške trudnoće, a zajednički se pristup i dalje pokazuje uspješnim kroz Eleninu rehabilitaciju. Uključen je cijeli tim, predvođen dr. sc. Darjanom Kardumom, pedijatrom neonatologom te dr. Majom Međimurec, Eleninom divnom pedijatricom, koji brine o svim segmentima njezina razvoja. Pod stalnom je kontrolom fizijatra, neuropedijatra, oftalmologa i kirurga. Vježbamo s fizioterapeuticom u KBC-u dva puta na tjedan i svakodnevno doma. Svakodnevica nam je malo drukčija nego kod djece rođene u terminu utoliko što imamo mnogo pregleda, kontrola i vježbanja. U međuvremenu nas ˝muče˝ uobičajene dječje stvari, poput grčeva i začepljenog nosića. Unatoč gustom rasporedu, svakodnevno nađemo vremena i za uobičajene stvari, poput šetnje, igre i druženja s obitelji. Elena je vesela djevojčica, čvrstog karaktera, zna što joj odgovara i u tome ustraje - kaže nam Elenina mama Marija Rebić Gradištanac.

Inače, svake se godine upravo 17. studenoga obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Cilj je obilježavanja ovoga dana edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja. Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću još je izuzetno niska.

- Roditeljstvo prijevremeno rođenom djetetu donosi dodatne izazove s kojima je potrebno nositi se u svakodnevnome životu. Iskustvo boravka djeteta na Odjelu za nedonoščad i neonatalnu intenzivnu medicinu za roditelja vrlo je zahtjevno. Pričanjem o problemu prijevremenog rođenja možemo mnogo učiniti za neke druge roditelje i neku drugu dječicu koja se tek spremaju voditi svoje najveće bitke. Nekoliko stvari smatram da roditelji prijevremeno rođene djece moraju znati. Prva je zahvalnost. Mnogima se čini kako je izazovnim trenucima boravka na Odjelu za nedonoščad teško pronaći razloge za zahvalnost. Međutim, za roditelja je bitna svijest na čemu sve treba biti zahvalan. Prije svega, dijete je živo. O njemu brine tim stručnjaka, liječnika i medicinskog osoblja koje s mnogo ljubavi i pažnje svakodnevno svladava različite prepreke. Na tome treba biti zahvalan. Zatim je tu i strpljenje. Prijevremeno rođeno dijete ima svoj tempo, svoje vrijeme za rast i razvoj, i uglavnom su u tome vrlo različiti. To je nešto što nam je bilo najteže prihvatiti. Međutim, strpljivim pristupom liječnika i upornim objašnjavanjem došli smo i do toga. Na kraju, tu su nada i povjerenje. U nesigurnim vremenima i iskušenjima nada je bila jedino što nas je držalo. Nada i povjerenje u medicinski tim gurali su nas svakodnevno kroz dugi boravak u bolnici - savjetuje Elenina mama Marija.

Nefreteta Z. Eberhard
Marija Rebić Gradištanac

Elenina majka

Pričanjem o problemu prijevremenog rođenja možemo mnogo učiniti za druge roditelje i drugu dječicu koja se tek spremaju voditi svoje najveće bitke. Bitni su zahvalnost, nada i strpljenje.
PRIČA S OSMIJEHOM
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike