Autoglas
ZIMA DOLAZI

Kako odabrati najbolju zimsku gumu za auto
Objavljeno 10. studenog, 2020.
Goodyear je vlasnicima automobila ponudio nekoliko zanimljivih savjeta za odabir zimske opreme, koja je obvezna od nedjelje

U nedjelju, 15. studenoga, pa sve do 15. travnja iduće godine obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj. Sve više vozača u muci je kako odabrati pravu zimsku gumu za automobil, kada se umjesto za zimsku gumu odlučiti za cjelogodišnju i na što najviše pripaziti. Nekoliko praktičnih savjeta koji će vam dobro doći u odabiru zimske opreme za vozila pripremio je Goodyear.

Jamac sigurnosti
Osim na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja, zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta. Prije dolaska zime osim za pripremu vozila na najhladnije mjesece u godini trebali biste se pobrinuti i za odgovarajuće gume, koje će u zimskim uvjetima osigurati optimalno prianjanje i upravljivost. U Goodyearu ističu da zimske gume nisu važne samo za pouzdanu vožnju po snijegu nego i za sigurnost u vožnji po hladnoj zimskoj podlozi. Osmišljene su i napravljene za vožnju u zimskim uvjetima, kad je za sigurnost iznimno važno bolje prianjanje i bolje vladanje vozilom.

Smjese zimskih guma su mekše i elastičnije, a šare gaznog sloja oblikovane tako da omogućuju dobro prianjanje i učinkovito kočenje na snijegu. Zimska guma i po iznimno hladnom vremenu ostaje mekana i zadržava prianjanje. Za razliku od nje, ljetna guma postiže optimalnu izdržljivost na temperaturama iznad 7 °C jer je smjesa njezina gaznog sloja prilagođena višim temperaturama te tako osigurava čvrsto prianjanje i dobru upravljivost na suhoj ili mokroj cesti u toplijim mjesecima. Upravo zbog drukčije gumene smjese ljetne gume nisu prikladne za zimske uvjete kada temperature padnu ispod 7 °C. Zato su zimske gume zimi obvezan element, koji jamči sigurnost na cesti.

Kako odabrati prave zimske gume, ono je što muči većinu vlasnika automobila. Važno je u kakvim uvjetima najčešće vozite. Na područjima s većim snježnim pokrivačem sigurno ćete više pozornosti dati izdržljivosti gume na snježnoj i mokroj podlozi, a tamo gdje je manje padavina, možda će vam biti važnije učinkovito prianjanje i kočenje gume na suhome.

Obratite pozornost i na svoj stil vožnje. Prijeđete li godišnje puno kilometara ili samo povremeno idete na put? Jeste li miran i oprezan vozač ili volite pritisnuti papučicu gasa? Vaš način vožnje zahtijevat će, između ostaloga, razinu izdržljivosti koju tražite od gume. Zimske gume priznatih proizvođača koje su izrađene prema najnovijim tehnologijama i od najnaprednijih materijala pružat će vam višu razinu izdržljivosti, što svake godine dokazuju i neovisni testovi zimskih guma. Iako ćete možda za visokokvalitetne gume platiti nešto više, neka cijena proizvoda koji tako jako utječu na sigurnost u cestovnom prometu ne bude jedino mjerilo pri kupnji.

Optimalnost
Izdržljivost gume treba odgovarati vašem vozilu. To je osobito važno pri odabiru guma za vozila SUV jer su ona teža, a njihovo je težište više nego kod osobnih automobila. Sile koje djeluju na gumu stoga su veće, a to otežava kočenje i upravljivost, koji su u zimskim uvjetima presudni za sigurnost. Gume koje su namjenski izrađene za SUV, kao što je Goodyearova UltraGrip Performance SUV Gen-1, u usporedbi s gumama za obične osobne automobile imaju veću nosivost, čvršću konstrukciju te donekle prilagođenu smjesu gaznog sloja i dezen. Te razlike omogućuju optimalnu izdržljivost guma zimi, stoga je važno da SUV bude opremljen kvalitetnim zimskim gumama za takva vozila.

Naposljetku ne zaboravite na pravilnu dimenziju! Informaciju o veličini gume primjerene vašem vozilu naći ćete u dokumentaciji proizvođača vašega vozila ili u homologacijskoj potvrdi. Evo i objašnjenja brojki i slova otisnutih na svim gumama. Podatak o veličini naveden je na bočnoj strani gume. Uzmimo za primjer veličinu 205/55 R16 91V. Brojka 205 znači širinu gume u milimetrima od jedne do druge bočne strane gume. Brojka 55 označava poprečni presjek izražen u postotcima visine gume u usporedbi s njezinom širinom. R16 je promjer naplatka u inčima, a 91V označava indeks nosivosti i kategoriju brzine gume.

Milan Bugarić
// ZIMA DOLAZI //
ZIMSKE, LJETNE ILI CJELOGODIŠNJE
Cjelogodišnje gume razuman su kompromis između izdržljivosti ljetnih i zimskih guma. Takve su gume prihvatljiva mogućnost za područja s umjerenim zimskim podnebljem, što znači bez velikih snjegova i s temperaturama koje rijetko padnu ispod nule. Izdržljivost cjelogodišnjih guma Goodyear u zimskim uvjetima, doduše, odgovara visokim standardima i te gume imaju jednake oznake kao zimske gume – simbole »M + S« i pahuljicu, što znači da su te gume prihvatljive i na područjima gdje je propisana upotreba zimskih guma.

Goodyearovi stručnjaci savjetuju da radi najveće moguće izdržljivosti u zimskim uvjetima vozači upotrebljavaju namjenske zimske gume. Cjelogodišnje gume preporučuju se vozačima koji voze na područjima s blažim zimama, nisu izloženi ekstremnim zimskim uvjetima poput snijega i leda te godišnje prijeđu manji broj kilometara.
DOLAZAK INOVATIVNIH TEHNOLOGIJA
Primjer presudnog značenja inovativnih tehnologija za vrhunsku izdržljivost guma u Goodyearu su gume UltraGrip Performance+ i UltraGrip 9+. One upravo zbog upotrebe naprednih tehnologija osiguravaju veću izdržljivost i u teškim zimskim uvjetima. Zahvaljujući dvjema ključnim tehnologijama, Traction Protect i Winter Grip, guma UltraGrip Performance+ za automobile visokih performansi odlikuje se povećanom izdržljivošću na mokroj i suhoj podlozi te u zimskim uvjetima. Tehnologijom Winter Grip ponosi se i guma UltraGrip 9+, koja vozačima manjih gradskih automobila u teškim zimskim uvjetima osigurava izvrsno prianjanje.