Autoglas
OKRUGLA OBLJETNICA

Citroën slavi 40. rođendan spačeka 2CV 6 Charleston
Objavljeno 3. studenog, 2020.
2CV ostaje ikona automobilske povijesti i omiljeni model među kolekcionarima

Prije točno četrdeset godina, Citroën je lansirao specijalnu seriju od 8000 primjeraka nazvan 2CV 6 Charleston, po cijeni od 24.800 franaka. Kao što je spomenuto u informaciji za novinare koja je poslana u ono vrijeme, kako bi se zadovoljili 2CV ‘puristi’, svjetla su okrugla i s crvenim kućištem. Svojim elegantnim i neobičnim dizajnom, 2CV 6 Charleston utjelovljuje najviše standard završne obrade i snage ikad viđen u 2CV. Započeo je sa specijalnim serijama, a isticao se svojim specijalnim presvlakama i okruglim svjetlima, kao onaj na 2CV Spécial.

Slijedeće godine, u srpnju 1981., limitirane serije bile su toliko uspješne da su postale nelimitirane. Sada se počeo masovno proizvoditi u tvornici Levallois, a model je dodan u Citroën katalog. Ova izvedba razlikovala se od specijalne serije s kromiranim svjetlima i sivim presvlakama. Inicijalno prodavan u crvenoj Delage i crnoj, kasnije dolazi s žutom Hélios i crnom varijantom u srpnju 1982., koja je tada zamijenjena u srpnju 1983. s izvedbom obojenom u dvije nijanse sive: Night i Cormorant. Proizvodnja je nastavljena 1988., u tvornici Mangualde, u Portugalu. Modeli proizvedeni u ovoj tvornici mogu se prepoznati po njihovim prozorima koji su dobili naziv po španjolskom staklaru “Covina”. Posljednji 2CV napustio je proizvodnu liniju Mangualde 27. srpnja 1990. Bio je to sivi Night i sivi Cormorant 2CV 6 Charleston. To je bio 5.114,969. i posljednji proizvedeni 2CV.

2CV ostaje ikona automobilske povijesti i omiljeni model među kolekcionarima u svijetu. Charleston je dao doprinos ovom uspjehu s više od deset godina proizvodnje. Danas se za voznu izvedbu 2CV Charleston u dobrom stanju traži oko €14.500 za originalnu limitiranu seriju i €10.500 za serijsku izvedbu.

U povodu 60. obljetnice spačeka, tijekom 2008.,specijalna serija Charleston lansirana je na drugom modelu iz game Citroën, koji je bio također s krovom na otvaranje: C3 Pluriel Charleston, s istom crvenom Delage i crnom vanjskom bojom karoserije. I danas se divimo elegantnom, neobičnom karakteru 2CV Cahaleston i dvobojnoj karoseriji 40 godina nakon lansiranja.

Milan Bugarić
// povijest //
DIMENZIJE 2CV 6 CHARLESTONA
2CV 6 Charleston dugačak je 3,83 metara, širok 1.48 m, visok 1.60 m, dok je širina traga kotača 2.40 m. U unutrašnjosti se mogu smjestiti četiri osobe. Zapremnina motora je 602 cm3, s naravno, karakterističnim zvukom koji je samo odlika spačeka. Masa praznog vozila je tek 560 kg. Stražnje kočnice: bubanj, a disk kočnice nakon 1982. Prednje kočnice: bubanj.
Možda ste propustili...