Svijet
TERORISTIČKI NAPAD U FRANCUSKOJ

Troje mrtvih, ženi odrubljena glava, francuski predsjednik šalje tisuće vojnika na ulice
Objavljeno 29. listopada, 2020.

Francuska je pod napadom, izjavio je u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron nakon što je napadač, izvikujući "Allahu Akbar", obezglavio ženu i ubio još dvoje ljudi u crkvi u Nici.


Macron je najavio da će poslati dodatne tisuće vojnika na ulicu da štite mjesta poput školi i crkvi.


Govoreći na mjestu terorističkog napada, francuski je čelnik rekao da je Francuska napadnuta "zbog svojih vrijednosti, težnje slobodi i mogućnosti da na svom tlu ima vjerske slobode". "Danas ponovno jasno poručujem: nećemo popustiti", istaknuo je. U međuvremenu je državna televizija Saudijske Arabije izvijestila da je Saudijac uhićen u crvenomorskom gradu Džedi nakon što je napao i ozlijedio zaštitara u francuskom konzulatu. Francusko veleposlanstvo objavilo je da je riječ o napadu nožem, a da je napadnuti u bolnici i da mu život nije ugrožen.


Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je napad na crkvu Notre Dame u njegovu gradu sličan onome u Parizu, u kojem je obezglavljen profesor Samuel Paty, koji je učenicima u školi pokazao karikature proroka Muhameda. Napadi u četvrtak dogodili su se na Muhamedov rođendan, u vrijeme sve većeg bijesa muslimanskih zemalja zbog francuskog ustrajanja na pravu objave tih karikatura. U nekoliko muslimanskih zemalja prosvjednici su izišli na ulice i uzvikivali slogane protiv Francuske. Estrosi je kazao da je napadač u Nici uzvikivao "Allahu Akbar" čak i nakon što ga je policija uhitila.


Napadač je u 9 sati prema lokalnom vremenu naoružan nožem ušao u crkvu i prerezao grkljan upravitelju crkve, obezglavio ženu starije dobi i teško ozlijedio treću ženu, objavio je policijski izvor. Treća žrtva uspjela je pobjeći u obližnji kafić, gdje je uskoro umrla. "Osumnjičenika je policija ustrijelila pri uhićenju. Na putu je za bolnicu, i dalje je živ", objavio je Estrosi.


Osude napada stigle su iz Velike Britanije, Nizozemske, Španjolske, Italije, Saudijske Arabije i Turske, čiji je predsjednik Tayyip Erdogan prethodno ovoga tjedna osudio Macrona i Francusku zbog karikatura Muhameda, pozvavši stanovnike na bojkot francuskih proizvoda. Šef Erdoganovih odnosa s javnošću Fahrettin Altun rekao je da se islam ne smije koristiti u ime terorizma, pa pozvao "francusko vodstvo da izbjegava daljnju zapaljujuću retoriku protiv muslimana" i da se umjesto toga "usredotoči na pronalazak krivaca za ovaj i druge nasilne činove".
Napad je osudio i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman poručivši na Twitteru da su "naše zajedničke vrijednosti i francuski prijatelji ponovno žrtve bezosjećajnog i okrutnog terorističkog napada".


H/V.Tešija
Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

Najčitanije iz rubrike