Tehno
TEST: GIGASET SMART HOME

Sve što vam je potrebno za siguran i tehnološki napredan dom
Objavljeno 30. listopada, 2020.
Baza je uređaj koji sve povezuje te omogućava upravljanje svim elementima s pomoću aplikacije

Pametni dom, pametne kuće, pametni stanovi – sve su to pojmovi kojima posljednjih godina nazivamo tehnološko napredan dom koji život u njemu uistinu čini lakšim. Iako mnogi od pametnih rješenja za kuću okreću glavu misleći kako je riječ o odveć kompliciranim rješenjima, tvrtaka Gigaset sa svojim sustavom Smart Home dokazuje nam upravo suprotno.


Učiniti dom pametnim nikada nije bilo lakše i zabavnije. I dok brojni sustavi koji se nude na tržištu dolaze kao paketi koje nije moguće proširivati ili konfigurirati prema vlastitim željama, Gigaset Smart Home sustav u cijelosti je modularan te nam omogućuje kupnju elemenata koje želimo i trebamo. U našem testnom primjeru pozabavit ćemo se kako smo obični dom pretvorili u pametni.

Baza kao osnova

Srce Gigaset Smart Home sustava čini baza. Baza je uređaj koji povezuje sve elemente koje mislimo koristiti te nam omogućava upravljanje svim elementima s pomoću aplikacije. Upravo je aplikacija drugi dio ovog pametnog sustava. Naime, upravljanje Gigaset Smart Home sustavom odvija se preko aplikacije Gigaset elements koju je moguće pronaći u Google Play ili Apple App Store trgovinama aplikacija.


Aplikaciju možemo instalirati na pametni telefon ili tablet, a omogućeno je i njezino korištenje na više uređaja. Tako primjerice svi ukućani mogu imati nadzor i kontrolu nad kućom. Postavljanje baze, odnosno njezino povezivanje s našim korisničkim računom odvija se za nekoliko minuta. Baza je ujedno i jedini element koji mora biti fizički povezan na internet putem LAN kabela, a sve ostale elemente povezujemo bežično. Na jednom povezanu bazu lako dodajemo elemente koje želimo koristiti unutar našeg pametnog doma. Gigaset Smart Home pruža doista impresivnu kolekciju elemenata koje možemo koristiti, stoga svakako vam preporučujemo pogledati koji su to sve elementi dostupni na službenim stranicama. U našem slučaju opremili smo se s pet elemenata za nadzor vrata i prozora, a koji su dostupni kao dedicirani ili univerzalni adapteri koje možemo konfigurirati ovisno o potrebi.


Zatim, našem sustavu dodali smo dvije pametne utičnice kojima ćemo kontrolirati rasvjetna tijela te dva Gigaset tipkala kojima ćemo dodati funkciju uključivanja alarma prije spavanja te paljenja i gašenje rasvjetnih tijela. Upravo s pomoću ovih elemenata tipki sustav je za neke opcije moguće koristiti i bez aplikacije, samo je potrebno konfigurirati što želimo da tipka radi. Naš sustav smo potom opremili s dva elementa za detekciju vode, a koje smo postavili u kuhinju te u toalet. Naime, ove prostorije često nemaju podni sifon te u slučaju pucanja cijevi može nastati fatalna šteta na kući, no uz senzore moći ćemo žurno reagirati. Sljedeći senzor je onaj dima jer požar je uz poplavu najfatalniji događaj koji može zadesiti dom. Ostali senzori uključuju nadzor, odnosno detekciju pokreta koji smo postavili u hodnik te sirena koja zaokružuje naš Gigaset Smart Home sustav kao punokrvni alarmni sustav.
Pametne kamere

Poseban dio Gigaset Smart Home sustava čine pametne kamere. U našem testnom primjeru opremili smo se čak s tri. Jednu smo kameru postavili za nadzor interijera kuća. Kamera je malena te se povezuje potpuno bežično na sustav. Kamera ima sposobnost detektirati pokret, a podržava i noćno snimanje. Druge dvije kamere su Gigaset outdoor camera, odnosno kako im i naziv govori, pametne vanjske kamere s pomoću kojih uz sustav Gigaset Smart Home zaokružujemo u cijelosti nadzor našeg pametnog doma. Kamere odišu visokom kvalitetom i profesionalnom izradom, a također podržavaju bežično povezivanje. Kamere imaju detekciju pokreta tako da uvijek možete biti obaviješteni kada se netko kreće oko vašeg doma. Noćni režim rada omogućava kristalno čist pogled i u mraku do 15 metara udaljenosti.


Sigurno i pametno


Gigaset Smart Home definitivno nam je na lagan i zabavan način pokazao kako možemo vlastiti dom učiniti pametnim, ali i sigurnim. Sve je elemente moguće konfigurirati kako želite dajući im i određene automatizacije, primjerice kada otvorite vrata da vam se upali svijetlo ili kada aktivirate alarm da se svjetlo upali te tako odvrati eventualne provalnike. Omogućite si bezbrižna putovanja kada vašu kuću čuva Gigaset Smart Home sustav.
Marin Režić
Sve je elemente moguće konfigurirati kako želite dajući im i određene automatizacije
Poseban dio Gigaset Smart Home sustava čine pametne kamere
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike