Osijek
ULAGANJA IZ SUSJEDNE ZEMLJE

Mađarima zanimljivi Royal i Gradska vila
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Kapitalom mađarskih poduzetnika gradi se nogometni stadion, a OTP banka je izgledni kupac bivše Ugo-škole

Uz objavu kako je mađarski kapital putem banke, koja ima svoje poslovnice u Osijeku, potencijalni kupac zgrade i vrta bivše Ugostiteljsko-turističke škole, odnosno vile Maksimović, na raskrižju Radićeve i Hrvatske Republike, pokazalo se kako je to samo još jedno u nizu recentnih imovinsko-nekretninskih ulaganja kapitala iz nama susjedne sjeverne zemlje.


Naime, nedavno se pred vijećnicima Županijske skupštine i Gradskog vijeća našlo pitanje o pravu prvokupa još jedne zgrade označene kao kulturno dobro - riječ je o Vili Szinicz, poznatijoj kao Titovoj, ili Gradskoj vili, u Istarskoj ulici. U njoj već dugi niz godina djeluje STV i dio drugih elektronskih medija. No vlasnici su se odlučili za prodaju te nekretnine, i ovdje se, iako još ništa nije službeno objavljeno, pojavljuje mađarski kapital. Ovdje će ubuduće biti nova adresa sjedišta Generalnog mađarskog konzulata. dok je sadašnja adresa na Vijencu Ivana Mažuranića, gdje su u najmu. Osim Veleposlanstva u Zagrebu, Osijek, uz Split i Dubrovnik, ima i mađarski konzulat.


Možda zbog istih potreba, mađarski su se investitori zanimali i za objekt zapuštenog (i zatvorenog) objekta hotelske namjene u Kapucinskoj ulici, a riječ je o hotelu Royal, pa nije tajna kako je vlasnik ovog objekta također u više navrata iskazivao želju za prodajom ovoga objekta. Za sada se ne zna ishod ovih pregovora.


Već je svima poznato kako se pretežito mađarskim kapitalom u našem gradu gradi velebni, ne toliko po kapacitetu sjedećih mjesta koliko prema najavljivanim pratećim sadržajima, nogometni stadion. I uz njega još nekoliko nogometnih terena. I to u dijelu grada koji je oslonjen uz naselje koje Osječani nazivaju - mađarska Retfala.


Domaća javnost također s mnogo nestrpljenja prati razvoj situacije oko nastavka gradnje autoceste Slavonike, posebice u njezinom sjevernom dijelu. Naime, potpuno je jasno kako će iz Osijeka budućom autocestom znatno prije biti omogućeno prometovanje do glavnog mađarskog grada Budimpešte, nego do krajnje južne destinacije Ploča, odnosno Dubrovnika.


Prošle je godine u Osijeku, u Gackoj ulici, dovršen i pušten u funkciju mađarski učenički dom, smješten uz Prosvjetno-kulturni centar Mađara. Otvorili su ga tada premijeri dvaju zemalja Andrej Plenković i Viktor Orban, a namijenjen je za pripadnike mađarske nacionalne manjine iz cijele Hrvatske. Centar (koji djeluje od 1999. godine) jedina je odgojno-obrazovna ustanova s vrtićem, osnovnom i srednjom školom s nastavom na mađarskom jeziku u Hrvatskoj. U Osijeku su periodično, više ili manje, aktivne i agencije koje promiču gospodarsku suradnju zemalja srednje Europe pod okriljem mađarskog ministarstva gospodarstva i trgovine...
Kapital mađarskih poduzetnika, kako pokazuju ovi primjeri, intenzivno kola Osijekom, a ova bi ulaganja mogla vrijednim starim zgradama udahnuti novi život.


Dario Kuštro
GRADE U SVIM SUSJEDNIM ZEMLJAMA
Osijek nije usamljeni slučaj kada su u pitanju nekretninske investicije mađarskog kapitala. Osim našeg osječkog, koji će ipak biti najreprezentativniji, prema navodima drugih medija i u svim Mađarskoj susjednim zemljama, od Slovenije, Srbije, Rumunjske, Slovačke i Ukrajine, također se investira u gradnju nogometnih stadiona i podršku lokalnih nogometnih klubova. Uz ovo, posljednjih godina i u našoj Baranji bilježe se brojni primjeri realiziranih investicija u uređenje tzv. mađarskih domova kulture.
Prošle je godine u Gackoj je dovršen mađarski učenički dom, smješten uz Prosvjetno-kulturni centar Mađara
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike