Svijet
UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD KINE

SAD sklopio obavještajni i vojni savez s Indijom
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Sjedinjene Države i Indija potpisale su u utorak sporazum o razmjeni osjetljivih satelitskih i zemljovidnih podataka, a američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je na prijetnju koju predstavlja Kina.

Pompeo, koji je s ministrom obrane Markom Esperom stigao u New Delhi, rekao je nakon razgovora s indijskim kolegama da dvije zemlje moraju surađivati u suprotstavljanju prijetnji sigurnosti i slobodi koju predstavlja Kina.

Godišnji američko-indijski strateški dijalog odvija se u razdoblju pojačane napetosti u regiji, s indijskim snagama koje se suočavaju s kineskima na njihovoj spornoj himalajskoj granici. "Velika je stvar da se naše demokracije usklađuju kako bi bolje zaštitile građane naših dviju zemalja, a zapravo i slobodnog svijeta", rekao je Pompeo novinarima nakon razgovora s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom i ministrom obrane Rajnathom Singhom. "Naši vođe i naši građani sve jasnije vide da kineska Komunistička partija nije prijatelj demokracije, vladavine zakona, transparentnosti, ni slobode plovidbe, temelja slobodnog i otvorenog, prosperitetnog Indo-Pacifika", rekao je Pompeo. Novi obrambeni savez - Temeljni sporazum o razmjeni i geoprostornoj suradnji - "važna je prekretnica" koja će potaknuti suradnju između vojski obiju zemalja, rekao je Esper na konferenciji za novinare. H
Možda ste propustili...

BEOGRAD I PRIŠTINA MEĐUSOBNO ODBIJAJU ZAHTJEVE ZA POSJETE

MVP: Vučićev zahtjev je provokacija

ŠTO OČEKUJE UJEDINJENO KRALJEVSTVO NAKON BREXITA

Fantastična budućnost bez EU-a ili skok u nepoznato?

ZBOG NALAZIŠTA PLINA U SREDOZEMLJU

Turskoj prijete sankcije Europske unije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VIŠE OD 900 STRANIH PLAĆENIKA

Borci se vratili iz Nagorno Karabaha

2

JAVNI SEKTOR MORA POSTIĆI UGLJIČNU NEUTRALNOST DO 2025. GODINE

Novi Zeland proglasio izvanrednu klimatsku situaciju

3

SIGURNOSNI PROBLEM U FEDERACIJI BIH

Migranti svakog dana počine kazneno djelo