Svijet
COVID-19 IZMAKNUO KONTROLI I U VEĆEM DIJELU EUROPE

U Njemačkoj eksponencijalni rast, BiH i Slovenija kritično
Objavljeno 28. listopada, 2020.
U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno rekordnih više od tisuću i pol novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 21 zaražena osoba je umrla, podatci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Prema zbirnim podatcima ukupno je 1555 novozaraženih, što je apsolutni rekord u jednom danu u toj zemlji od izbijanja epidemije, a rekordan je i broj umrlih tijekom 24 sata.


Sve se više bolnica u BiH suočava s problemom golemog porasta broja zaraženih među medicinskim osobljem. Županijska bolnica u Zenici u utorak je tako izvijestila da je gotovo stotinu njihovih liječnika te medicinskih sestara i tehničara pozitivno na koronavirus.


U susjednoj Sloveniji potvrđeno je 1499 novih zaraza koronavirusom, od posljedica COVID-19 umrlo je još pet osoba, a broj novih dnevnih zaraza udvostručen je u tjedan dana, objavila je u utorak slovenska vlada.


Češka je jedna od europskih zemalja s najvećim porastom broja oboljelih, stanje je sve dramatičnije u Poljskoj, a Njemačka se suočava s eksponencijalnim rastom zaraze, javljaju agencije.


U Europi je broj umrlih prešao prag od 250.000 i pogoršava se širenje epidemije koronavirusa, kojim je u svijetu zaraženo više od 43 milijuna ljudi, a umrle su 1.159.533 osobe, prema tablici američke sveučilišne bolnice "Johns Hopkins" u utorak.


U Češkoj su u ponedjeljak bila 10.273 nova slučaja, a ta zemlja s 10,7 milijuna ljudi od sredine listopada redovito bilježi više od 10.000 novozaraženih u jednom danu. Cijeli prošli tjedan broj novih slučajeva premašivao je 12.000.


Češka, također, ima 1284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u EU-u.


Poljski zdravstveni sustav pod velikim je pritiskom jer broj novozaraženih i umrlih iz dana u dan niže nove rekorde, a vlada poziva da se masovni prosvjedi zbog prava na pobačaj obustave jer su "golem rizik" od razbuktavanja epidemije. U utorak je u Poljskoj potvrđen novi rekord, 16.300 novih zaraženih.


Iz Njemačke, u kojoj je stanje s koronavirusom bolje nego u ostatku Europe, stiže vijest o eksponencijalnom rastu broja novozaraženih te bi krajem tjedna moglo biti i oko 20.000 novih slučajeva zaraze u jednom danu.
Ministar gospodarstva Peter Altmaier upozorio je da će jačanje pandemije otežati gospodarski oporavak Europe. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana