Regija
ZBOG ODLAZAKA I INTERNET-GENERACIJA

Pada broj budućih lovaca, ne i u Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 28. listopada, 2020.
ĐAKOVO

Lovstvo i u proteklom razdoblju bilježi značajan pad broja pripravnika, a ta ga pojava prati unazad više godina. Govore to i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima se, za razliku od broja pripravnika, broj lovaca gotovo i nije mijenjao u prošloj godini u odnosu na 2018. Prema glavnom državnom statističaru, ukupan broj lovaca prošle godine, a u odnosu na 2018., veći je za 0,9 posto, dok je broj pripravnika, odnosno budućih lovaca, manji za čak 26,9 posto, za gotovo trećinu. Predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Stolnik kaže kako je u Republici Hrvatskoj približno 67.000 lovaca, a ukupan će se broj pripravnika znati krajem godine.

- Svjesni smo da broj pripravnika u lovstvu i dalje pada, a razlog tome je iseljavanje mladih, ali i manji interes novih generacija za lov, kao i druženje. Danas su to generacije kojima se ne da provoditi vrijeme u prirodi, u druženju, hranjenju divljači, nego u četiri zida, uz kompjutor, mobitel. A mi, lovci, mi smo za druženje, jer to je na prvome mjestu, a potom uzgoj, zaštita, pa tek potom lov divljači. No, razloge treba tražiti i u općoj situaciji u društvu, u nekom općem sivilu gdje ljudi izbjegavaju druženja i svatko se uvuče u svoja četiri zida - kaže Stolnik. Ističe kako Osječko-baranjska županija bilježi drukčije trendove.

- Kod nas nije pad, nego bilježimo blagi rast. Proteklog vikenda imali smo ispite, nakon kojih imamo 32 nova lovca. Ljetos smo dobili još 52 nova člana, znači ukupno njih 84. Također, imat ćemo još jedan ispit, pa ta brojka nije konačna za ovu godinu. Godišnje imamo 90 do 100 novih lovaca i u odnosu na situaciju u drugim županijama - mi smo zadovoljni. Ako je i bilo pada, on se kod nas u posljednje dvije-tri godine vrtio oko pet posto razlike. Prije smo imali oko 150 članova, a ove godine broj im se povećao za 30 - kaže Stolnik o brojčanom stanju u Lovačkom savezu Osječko-baranjske županije.

Državni zavod za statistiku donosi i podatke o porastu odstrela divljači, Tako je u prošloj godini odstrel jelena veći za čak 33,1 posto, s odstrijeljenih gotovo 5235 grla. Odstrel močvarica povećan je u 2019. godini za petinu, odnosno za gotovo deset tisuća grla u odnosu na prethodnu godinu.

Stolnik rast odstrela jelena za čak trećinu pojašnjava time da do sada pojedina društva 20 godina nisu imala pravo odstrela te visoke divljači.

- Nije bilo dovoljnog broja jelena na njihovim područjima i nisu imala pravo odstrela. Rezultiralo je to u međuvremenu povećanjem broja te divljači i sada ta društva imaju pravo odstrela jelena. Društva u Baranji, društva uz Dravu, uglavnom nisu imala taj problem - dodaje Stolnik.

Na upit izostaje li veći interes mladih za lov i zato što je to skup hobi, kaže:

- Nije to baš tako, to se mora voljeti, ali i raditi. Godišnje imamo 10 do 20 radnih akcija.

Stolnik dodaje kako se iznos godišnje članarine kreće od 1000 do 3500 kuna. Na području Lovačkog saveza OBŽ-a djeluje 108 članica, lovačkih društava, a 80 njih ima 90 lovišta.

Suzana Župan
Odstrel divljih svinja veći je za 34 posto
Prema podacima DZS-a lani je, u odnosu na 2018., povećan i odstrel divljih svinja. Odstrijeljeno je 39.713 grla, što je povećanje od 34,2 posto. Rezultat je to mjere da se i smanjenjem matičnog fonda divljih svinja za 50 posto prevenira ulazak i širenje afričke svinjske kuge, a glavni je vektor u njezinu prijenosu divlja svinja. Ova bolest ostavlja pustoš u uzgajivačnicama.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana