Osijek
NAJVIŠE PRIJAVA IZ OBŽ-A

Za energetsku obnovu kuće prijavila su se samo 122 Osječanina
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Fondu za zaštitu okoliša stiglo je 7386 prijava, od čega su 802 iz OBŽ-a, što je gotovo 200 više nego iz Zagreba

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove je jeseni zaprimio 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, a najviše prijava došlo je iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara.

Zanimljivo je da je, gledano po županijama, Osječko-baranjska županija prva po broju upućenih zahtjeva vlasnika privatnih kuća, i to s čak 802 prijave, ali istovremeno sa samog područja grada Osijeka stigle su samo 122 prijave. Na to je na posljednjoj javnoj sjednici Gradskog vijeća upozorila i vijećnica Mirta Vlahović, koja je uvjerena da to znači da građani Osijeka ili nisu dovoljno informirani da se mogu javiti na ovakav poziv ili im sufinanciranje od 60 posto obnove fasade, koliko iznosi potpora Agencije, i dalje nije dostatno da bi sami iznijeli preostalih 40 posto iznosa.

- Fond je 1. rujna 2020. godine zatvorio ovaj poziv jer su raspoloživa sredstva već samim brojem prijava potrošena, ali početkom iduće godine ide novi javni poziv. Stoga bi bilo dobro da Grad Osijek organizira stručna savjetovanja kako bi građani dobili informacije o načinu prijave, ali bi bilo dobro i da se u prijedlogu proračuna za 2021. godinu predvide sredstva kojima bi Grad Osijek pomogao sufinancirati razliku koju moraju platiti sami - predložila je vijećnica Mirta Vlahović.

Inače, iz Fonda napominju kako je iz do sada zaprimljenih podataka vidljivo da je po kući u prosjeku zatraženo 70 tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Gotovo 70 posto zahtjeva koje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio na ovogodišnjem Javnom pozivu je za obnovu kuća energetskog razreda E i lošijeg. Većina ih je građena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kad tehnički propisi nisu zahtijevali postavljanje toplinske zaštite, pa troše i do četiri puta više energije od današnjeg standarda gradnje. Najstarija kuća prijavljena za obnovu sagrađena je čak 1850. godine i jedna je od 20-ak kuća građenih u 19. stoljeću za koje je zatraženo sufinanciranje. Građani koji planiraju provoditi ove projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama. S obzirom na to da se očekivao veliki interes, planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini.

Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva, dosad je zaprimljeno 59 prijava te je na njega još uvijek moguće podnijeti prijavu. Započeta je obrada svih prijava prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju.

Nefreteta Z. Eberhard
NOVI NATJEČAJ, STARA DOKUMENTACIJA
Uvjeti sufinanciranja obnove sljedeće će godine biti kao i ovogodišnji, pa će građani moći dobiti do 60 % poticaja za toplinsku izolaciju ovojnice, sanaciju krovišta, novu stolariju te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. S obzirom na to da dokumentacija poput energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu vrijedi više godina, ona će biti prihvatljiva i na sljedećem pozivu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike